OpinieTaalonderwijs

Mijn vriend uit Afrika wordt het integreren erg moeilijk gemaakt door Duo

null Beeld

Ook bij uitvoeringsorganisatie Duo is wantrouwen de norm, zo blijkt. Dat kost alleen maar geld en administratieve rompslomp, denkt voormalig schoolleider Edvard Houtkoop.

Edvard Houtkoop

Eerst als taalcoach, nu als vriend probeer ik een man te helpen de weg te vinden in het woud van onze instellingen en hun procedures. Hij is afkomstig uit Afrika, inmiddels ingeburgerd en wil zijn Nederlands verder verbeteren.

Zonder andere diploma’s hier gekomen, is voor hem elk bewijs van kennen en kunnen een trofee. Daarom schrijft hij zich vrijwillig in voor een staatsexamen NT2 bij Duo.

Daarvoor moet hij 50 euro betalen. Dat is voor iemand met een uitkering veel geld en ik snap niet goed waarom de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) deze bijdrage vraagt. Het dekt ongetwijfeld niet alle kosten die Duo verder met belastinggeld maakt. Twijfelen we aan de motivatie of goede wil van degenen die zich voor een dergelijk examen opgeven? Is het ‘een stok achter de deur’?

Hij is die 50 euro kwijt

Het lijkt er bij nader inzien wel op. Mijn vriend werd namelijk kort voor een van de examens ziek en meldde dat telefonisch bij Duo. Dat bleek later niet voldoende te zijn om zich voor een volgende mogelijkheid in te schrijven. Hij is die 50 euro kwijt omdat hij niet binnen tien dagen via mail, voorzien van een bewijsstuk, zijn afwezigheid bij het examen had onderbouwd.

Natuurlijk had hij dat kunnen lezen op de website en de brief die hoort bij de inschrijving voor het examen. Dat alles vooronderstelt wel een behoorlijk hoog niveau van taalbeheersing, iets dat hij had gehoopt met het examen aan te tonen. Duo vraagt van mijn vriend meer dan ik ooit, als schoolleider, van mijn leerlingen vroeg bij ziekte ten tijde van een proefwerk.

Regeert hier het wantrouwen en gebruiken we daarom de stok? Duo is een uitvoeringsorganisatie die wat mij betreft namens mij en vele Nederlanders het werk anders zou moeten inrichten. Ik heb daar graag 50 euro voor over. Sterker nog, ik denk dat we die 50 euro direct besparen in een systeem gebaseerd op vertrouwen met veel minder administratieve rompslomp.

Dat geld kan en wil ik natuurlijk ook direct aan mijn vriend geven. Dat neemt hij alleen niet makkelijk van mij aan. Zijn trots staat hem daar, misschien wel begrijpelijk, bij in de weg.

Dit is in deze tijden niet het enige verhaal over wantrouwen tussen overheid en burgers dat rondgaat. Maar vertrouwen kan niet eenzijdig worden hersteld. Dat vraagt goede wil en inzet van beide kanten.

Lees ook:

Duo blokkeert paspoortverlenging van duizenden oud-studenten die van de radar verdwijnen

Wie in het buitenland woont met een studieschuld en forse betalingsachterstand, kan in het ergste geval zijn paspoort niet meer verlengen. De impact op oud-studenten is groot.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden