Beeld Maartje Geels

Column Naema Tahir

Mijn goede voornemen: vanaf nu maak ik een paar keer per dag een nieuw voornemen

U wordt vast doodgegooid met voornemens. Toch wil ik mijn verhaal erover kwijt. Jaren geleden maakte ik vijf keer per dag voornemens. Jawel. Vijf keer per dag, elke dag, jaar in jaar uit. Als moslim verricht je dagelijks vijf keer per dag het ritueel gebed, de salaat. Op tijdstippen die afhankelijk zijn van de stand van de zon – vóór zonsopgang, noen, namiddag, na zonsondergang en avond – neem je zo een kwartiertje afstand van je profane werkzaamheden om je geheel tot God te wenden in aanbidding. Zo weet je weer dat je Gods schepsel bent en dat je zonder God niets bent. Na elk gebed, heb je een moment om ook iets persoonlijks te wensen, voor jezelf of voor de ander.

Ik herinner me dat ik mij als kind en jongvolwassene op zulke momenten op mijn gebedskleed altijd voornam iets goeds te doen: niet te veel tv te kijken of naar muziek te luisteren en mijn best te doen op school. Kortom, ik nam me voor om geen zondig mens te zijn. Ik vroeg ook vaak genoeg om vergiffenis na mijn gebed, want tja, als mens was ik toch zondig: ik keek vaak genoeg tv, luisterde naar muziek en soms lukte het me niet om me extra in te zetten op school.

Veel later ben ik gaan doen, zoals de Nederlanders en veel westerlingen: wij maken collectief en tamelijk ritualistisch nieuwe voornemens voor elk nieuw jaar. Het is onze nieuwe start met een schone lei. 1 januari is ontegenzeggelijk onze meest magische dag van het jaar. We beloven onszelf goed te beginnen en dat vast te houden.

De voornemens die ik door de jaren heen maakte, maken we min of meer met zijn allen: meer bewegen, gezonder eten, harder werken of het juist wat rustiger aan doen, meer lezen, die ene droom vervullen, jezelf vinden, iets voor de ander of voor de aarde doen.

Maar ik faal altijd met mijn voornemens, al op 1 januari. Op die dag sport ik al niet en snoep ik de restjes kerststol en oliebollen op en daarmee ben ik nog een paar dagen bezig. Kortom, ik stel mijn voornemens tot zelfverbetering vaak uit. En af.

In de afgelopen jaren is er wel één uitzondering geweest: vier jaar geleden schreef ik in deze krant dat ik me voornam geen nieuwe kleren te kopen, tenzij absoluut noodzakelijk. Met een paar koopjes hier en daar (absoluut noodzakelijk natuurlijk!) ben ik geslaagd in dit minimalisme. Het heeft me iets wezenlijks geleerd: ook al bezwijk je af en toe, het maken van een haalbaar voornemen werkt echt. Waar een voornemen is, is een wil en waar een wil is, is een weg. Maar je voornemen moet wel haalbaar zijn.

Daarom ga ik dit jaar terug naar mijn eigen traditie. In plaats van één keer per jaar een voornemen te maken, zal ik dat een paar keer per dag doen. Kleine, haalbare stapjes, zodat ik toch beter eet, meer beweeg en beter voor mijn omgeving zorg. Ik laat het u wel weten aan het einde van het jaar, hoe dit is gegaan. Intussen, veel geluk met uw voornemens. En met het nieuwe jaar. 

Naema Tahir is jurist en schrijver. Voor Trouw schrijft ze om de week een column. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden