Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Mijmerend op de fiets, op weg naar een dunnere krant

null Beeld
Beeld
Cees van der Laan

Van onze ‘zingevingsexpert’, Henk Steenhuis, redacteur bij deze krant, leerde ik dat hardlopen of fietsen een vorm van zingeving kan zijn. Dat was voor mij een nieuw inzicht. Gisterochtend werd ik vroeg wakker, de vogels floten. Na de zonsopgang begon in mijn halfslaap mijn energie op gang te komen. Ineens was daar die ingeving: met de racefiets naar de krant in Amsterdam. Vanuit Den Haag langs de Vliet naar Leiden, dan langs de A4 naar Roelofarendsveen, vervolgens via Leimuiden langs de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder naar de Amstel. Bij de Berlagebrug kom je Amsterdam binnen.

Een fietstochtje van iets minder dan drie uur. De zomer ontvouwde zich. Na Leiden werd de zon warmer. Ook al is Nederland een dichtbebouwd landje, wie het een beetje uitkient, fietst langs weilanden, sloten, meren en bossen. Ik voelde me gelukkig op mijn fiets en mijmerde (volgens Steenhuis is dat zingeving) over mijn voorlopig laatste Brief aan u als lezer.

Zomertijd

Want vanaf volgende week zaterdag, 13 juli, gaat de krant over op het zomerschema en gaat ook deze rubriek op vakantie. Letter&Geest en Tijd fuseren tijdelijk in ‘Zomertijd’. De krant wordt dunner, diverse columnisten zijn er tijdelijk even niet, net als Dingemans. Marianne Zwagerman en Jamal Ouariachi vervangen Ephimenco en Stevo Akkerman. Wilma Kieskamp neemt tijdelijk de plaats in van politiek commentator Lex Oomkes. En zo zijn er wel meer kleine, tijdelijke veranderingen.

Langs de Haarlemmermeervaart keek ik terug op het afgelopen half jaar. Ik ben tevreden en trots op de krant, maar wat heeft de redactie het zwaar gehad. Onze nieuwe digitale platforms (site, nieuwsapp en Editie) vergden een forse krachtsinspanning van de voltallige redactie, maar vooral van de eindredactie. Met de inhuur van extra freelancers en jonge vakantiekrachten die moeten ‘knippen en plakken’ – om teksten tussen de diverse systemen te kopiëren – redden we het gelukkig net. Mijn petje af voor de inzet, flexibiliteit en betrokkenheid van de redactie.

De resultaten zijn tot nu toe bemoedigend. Het bereik van onze platforms is toegenomen, evenals de leestijd en het terugkerend bezoek. Bij onze lezers is grote nieuwsgierigheid naar de Editie en dat stemt optimistisch over hoe we nieuwe abonnees naar Trouw kunnen krijgen.

De kern van ons bestaan

De tevredenheid zit ook in iets anders. Journalistiek blijft de krant aan de weg timmeren met nieuws, primeurs en journalistiek onderzoek – dat is nu eenmaal de kern van ons bestaan. We kregen diverse journalistieke prijzen. Je kunt dit afdoen als borstklopperij of een te ver doorschietende vorm van ijdelheid, maar het zegt wel iets over hoe onze journalistieke vakgenoten ons waarderen.

Helaas nemen we afscheid van iemand van wie u gisteren zijn laatste rubriek kon lezer, onze ombudsman. Adri Vermaat gaat na de zomer met pensioen. In de afgelopen drie jaar heb ik Adri leren kennen als een onafhankelijke journalistieke ‘rechter’ die naar mijn bescheiden oordeel scherp, maar fair oordeelde over ons journalistieke handelen. Daarmee droeg hij bij aan het bewaken en bevorderen van de journalistieke kwaliteit van de krant. We gaan Adri missen. Hij wordt na de zomer opgevolgd door Edwin Kreulen.

Na de Berlagebrug begint het ritje door de hoofdstad naar het Oosterburgereiland. Daar is de redactie gevestigd in het pand van de Persgroep. Op het moment dat mijn mijmeringen vaporiseren, betreed ik de journalistieke werkelijkheid.

Ik wens u allen een goede vakantie.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden