CommentaarVoorgezet onderwijs

Middelbare scholen kunnen volledig open

Bij de persconferentie over de versoepelingen liet premier Rutte er geen misverstand over bestaan: middelbare scholen mogen open, maar de anderhalve meter is leidend, ook voor leerlingen onderling.

Een maand later blijkt de praktijk weerbarstig, want die anderhalve meter is in de schoolkantine, het klaslokaal en in de lerarenkamer niet vol te houden. De regel zorgt ervoor dat de jongeren sinds de opening van de scholen slechts een paar uurtjes onderwijs per week krijgen. Dat stuit een grote groep ouders tegen de borst. Hun puberzoon of – dochter wordt met de dag lamlendiger. Online lessen worden hangend voor de laptop gevolgd, op tijd opstaan blijkt lastig.

Dat moet na de zomer anders, vinden Kamerleden en verschillende groepen ouders die petities beginnen. Daar is een hoop voor te zeggen. Nu de situatie langer dan drie maanden duurt, heeft het een grote impact op jongeren. Pubers - die toch al in een levensfase zitten waarin ze zich afzetten tegen hun ouders - hebben recht op sociale contacten. Daar hoort onderwijs buitenshuis bij.

Creativiteit

Natuurlijk moeten de risico’s daarin meegewogen worden. Met een beetje creativiteit moet je ver kunnen komen. Gebruik gymzalen of evenementenhallen. Pas lestijden aan zodat het openbaar vervoer tijdens de spits niet wordt overbelast; 10 procent van de middelbare scholieren reist met de bus, trein of metro. Volgens Paul Rosenmöller, directeur van de VO-Raad, kan dat percentage met een beetje goede wil flink zakken. Bijvoorbeeld als middelbare scholieren die in de stad wonen de fiets in plaats van de metro pakken of als ouders vaker hun kinderen halen en brengen.

Dan blijft over de vraag: moet je die anderhalve meter nu handhaven of niet? Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde ruim een maand geleden om dat wel te doen. Jongeren vanaf twaalf jaar zijn vatbaarder voor het virus dan kinderen in de basisschoolleeftijd, maar weer minder vatbaar dan de zestigplusser. Bovendien vervullen middelbare scholen een regionale functie waardoor de kans bestaat dat het virus zich sneller verspreidt.

De situatie is veranderd. Versoepelen ligt juist nu, nu maar een klein deel van de Nederlanders het virus heeft, voor de hand, zeggen artsen en epidemiologen. “Als het nu niet kan, wanneer dan wel”, aldus kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning donderdag in deze krant. Ook de heilige anderhalve meter kan wat haar betreft overboord. Eén meter acht zij voldoende.

Zaak is wel dat docenten voldoende beschermd worden. Maatregelen als afstand houden en grondig handen wassen liggen voor de hand. Middelbare scholieren hebben vermoedelijk begrip voor dit soort voorschriften. Voor China was dit half mei zelfs het argument de middelbare scholen eerder te openen dan de basisscholen: tieners kunnen beter voor hun eigen hygiëne zorgen dan jonge kinderen, aldus de Chinese overheid.

Met alle voorzorgsmaatregelen in het achterhoofd staat niets een volledige opening van de middelbare scholen in september nog in de weg. Mits het virus zich koest blijft houden.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: 

Ouders in opstand tegen gebrek aan perspectief op middelbare school: Onze kinderen vervlakken

Ouders komen in opstand tegen het gebrek aan perspectief dat hun kinderen in het voortgezet onderwijs geboden wordt. ‘Ze lijken wel een vergeten groep.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden