De vraag van Monic

#MeToo is mooi, maar maak er geen volksgericht van

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

#MeToo is nog steeds nodig, vinden veel lezers. Anderen hebben zo hun bedenkingen bij de het hele offensief.

Topje van ijsberg

#MeToo is nooit begonnen om individuele mannen aan de schandpaal te nagelen. De massale meldingen van misdragingen brachten een structureel probleem aan het licht. Dat er steeds nieuwe voorbeelden van machtsmisbruik bekend worden, laat zien dat we nog steeds bij het topje van de ijsberg zijn. #MeToo-moeheid is dan ook misplaatst. Ikzelf ben allesbehalve moe van de gesprekken die ik voer over de grens tussen gedrag waar je wederzijds mee instemt en waar het onplezierig wordt. #MeToo is een verrijking, ook voor mannen.
Jos van der Schot Oosterbeek

Optater

Ook bij #MeToo hoort te gelden dat iedereen onschuldig is, tenzij het tegendeel is bewezen. Dus is het niet juist dat dirigent Gatti meteen weg moest. Overigens, eenieder dient de ander te respecteren, en niet elke flirt getuigt van dat respect. Om over seksuele grensoverschrijdingen maar te zwijgen. Als je seksueel wordt belaagd, geef je, zo mogelijk, de ander een fikse optater, en bij een ernstig delict doe je aangifte.
J. W. Nieuwenhuis Grijpskerk

#NotMe

Al in eerste aanvang voelde ik me als vrouw ongemakkelijk bij het #MeToo-offensief. Zo weinig begrip en ruimte voor nieuwsgierigheid. Mogen bouwvakkers niet meer naar me fluiten? Waarom een taboe op het spel tussen verleider en beoogd partner? Dat spel moet uiteraard vanuit gelijkwaardigheid gespeeld worden, maar ‘de begeerde’ heeft ook een rol en verantwoordelijkheid. Dat aspect heb ik gemist in het #MeToo-offensief: oog voor de mogelijke invloed van ‘de veroverde’, nu ‘het slachtoffer’. In het hart van de storm heb ik met een tweet #NotMe geprobeerd die andere kant energie te geven. Helaas werd deze niet opgepakt. Toch vind ik dat het tijd is voor zo’n reparerende beweging. Ook ‘de veroverde’ heeft een verantwoordelijkheid, een rol.
Anke Leys Driebergen

Openstaan voor elkaar

Uitgangspunt dient te zijn dat men elkaar met respect behandeld. Er blijft altijd een verschil tussen mannen en vrouwen en ook hun belevingswereld. Waarom zijn vrouwen veelal leuk opgemaakt? Als basis is dit toch om gezien te worden, aantrekkelijk te zijn. Als zo’n dame langskomt en de man kijkt ernaar en maakt een positieve opmerking, is dat dan verkeerd? In de gehele natuur zijn mannen geïnteresseerd in de vrouw. Dat er soms door de man ondoordacht gereageerd wordt kan door de vrouw als bezwaarlijk ervaren worden en zij moet dit ook kenbaar maken. We moeten meer openstaan voor elkaars natuurlijke aard. Mannen en vrouwen zijn geen robots en gevoelens mogen derhalve best getoond worden, doch altijd met respect voor elkaar, zodat niet alles als #MeToo gekenmerkt wordt.
Cor Hendriks Vlaardingen

Serieuze aandacht blijft nodig

Serieuze aandacht is nodig. #MeToo bestaat niet één jaar of eventueel tien jaar. Laten we alle verhalen serieus nemen; voor rechtvaardigheid voor de vele slachtoffers van nu en opdat er in de toekomst minder mensen zullen hoeven zeggen: me too.
Gezien van der Leest, Stichting VPSG, voor vragen rond seksueel geweld, godsdienst en zingeving Haarlem

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Lees ook:

Wat heeft één jaar #MeToo opgeleverd?

Een jaar geleden werd #MeToo ongekend populair. Het bleek geen hype, maar een beweging die de verhouding tussen vrouwen en mannen blijvend op scherp zet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden