Commentaar Pensioenfondsen

Met zijn pensioenplannen neemt Koolmees een groot risico

Optimisme is volgens minister Wouter Koolmees een morele plicht. Niemand kan het alles welbeschouwd oneens zijn met de minister. Met pessimisme zijn gepensioneerden en degenen die een pensioen opbouwen niet gediend.

Met zijn plannen neemt Koolmees echter een groot risico. Al binnen een jaar zal blijken of zijn optimisme gepaard ging met realiteitszin of niet.

De druk om de eisen waaraan de vermogens van pensioenfondsen moeten voldoen te versoepelen werd met de dag groter. Er zijn behoorlijk wat fondsen die wat dekkingsgraad betreft zwaar onder het absolute minimum zitten en dus wel gedwongen leken op 1 januari te korten op de lopende pensioenuitkeringen.

De pensioencrisis heeft zich alleen maar verdiept sinds Koolmees met werkgevers en werknemers een akkoord sloot dat op de langere termijn een antwoord moet zijn op die crisis. Politiek en sociale partners hebben echter tijd nodig dat akkoord om te zetten in concrete regelgeving en die tijd biedt de crisis hen niet.

Of het een realistische inschatting is, weet niemand

Koolmees wil in alle rust en zonder druk kunnen werken aan de uitwerking van het pensioenakkoord. Niet alleen omdat het gaat om razend ingewikkelde materie, maar ook omdat hij de steun van sociale partners en een aantal partijen in de oppositie daarbij hard nodig heeft. Kortingen zouden die rust verstoren en de steun van andere partijen in de waagschaal stellen.

De minister en andere partijen die het pensioenakkoord ondertekenden, denken dat de daarin verwoorde hervorming van het stelsel de pensioencrisis zal doen verdwijnen. Dat is heel goed mogelijk, maar dan moeten we het eufemisme hervorming wel vervangen door een ander woord. De hervorming is in feite immers een verslechtering van de pensioenvoorwaarden. Mensen hebben in de toekomst geen duidelijkheid meer over de hoogte van de uiteindelijk te ontvangen uitkering. Die wordt afhankelijk van het op de ingelegde premie te behalen rendement.

Het kost tijd om dat in regelgeving en voorschriften voor pensioenfondsen om te zetten. Daar zit het door Koolmees genomen risico. Door een jaar de hand over het hart te strijken is er ook een deadline gesteld voor wanneer alles in kannen en kruiken moet zijn.

Of dat een realistische inschatting is, weet eigenlijk niemand. Mocht Koolmees dan worden gedwongen de eisen overeind te houden dat de dekkingsgraad minimaal 90 procent moet zijn en dat er geen premiestijgingen mogen zijn, dan is de wissel die wordt getrokken op de pensioenen van jongeren wel erg zwaar. Deze bedenking laat echter onverlet dat er alleen maar begrip kan zijn voor het besluit dat Koolmees deze week nam.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:
Concept pensioenstelsel moet in de zomer af zijn

Minister Koolmees hoopt zomer 2020 het nieuwe pensioenstelsel te presenteren. ‘Optimisme is een morele plicht.’

Alleen al bij het woord pensioen beginnen veel ouderen te tieren

Hoe probeert de brede én succesvolle coalitie van boze ouderen te krijgen wat ze wil in de pensioendiscussie? En wat willen ze dan precies?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden