null Beeld
Beeld

CommentaarOekraïne

Met Duitse Leopards straalt Europa eendracht uit

Redactie Trouw

Wie oppervlakkig kijkt naar het Europees overleg vrijdag in het Duitse Ramstein over het leveren van meer zwaardere wapens aan Oekraïne, kan een verdeeld continent zien. Het economisch belangrijkste land van de EU, Duitsland, wil maar niet ronduit ja zeggen tegen het leveren van Leopard-tanks aan het door Rusland belaagde Oekraïne terwijl het land een ‘Zeitenwende’ had beloofd, een verandering in de defensiestrategie richting Rusland. Zonder tanks ontbeert Kiev slagkracht om het Russische leger te weerstaan in de provincies Donetsk en Zaporizja.

Het geschutter over de tanks neemt niet weg dat Europese landen, inclusief brexitland Verenigd Koninkrijk en de VS, een heel arsenaal aan zware wapens beschikbaar hebben gesteld, zoals tanks, pantserwagens, houwitsers, raketwerpers, antitankwapens en grote hoeveelheden granaten. Ook Nederland blaast een partijtje mee met Patriot-systemen.

De beloofde extra vuurkracht moet, naast de enorme hoeveelheden wapens die vorig jaar geleverd werden, Oekraïne in staat stellen een nieuw Russisch voorjaarsoffensief te weerstaan. Hopelijk is dat het geval, maar het geeft ook aan hoe penibel de toestand is. Er heeft zich daar een klassieke loopgravenoorlog ontwikkeld, ten koste van grote hoeveelheden materieel en slachtoffers. Of Oekraïne deze oorlog kan winnen is zeer de vraag, ook met de geleverde extra wapens. In ieder geval mag het land de oorlog niet verliezen en daarvoor verdient het land alle steun.

Vrees voor escalatie

Daarbij loert wel voortdurend de vrees voor escalatie van de oorlog richting een Russisch nucleaire optie. Een terechte vrees, maar ook een misbruikt frame. De escalatie begon natuurlijk met de Russische invasie vorig jaar eind februari, sindsdien zijn westerse landen steeds zwaardere wapens gaan leveren, inclusief Amerikaanse hymar-raketwerpers met een relatieve verre dracht. Inmiddels wordt er gesproken over het leveren van F16’s aan Oost-Europese landen, zodat zij hun Russische Migs aan Oekraïne kunnen overdragen.

In Berlijn ligt de betrokkenheid bij een oorlog historisch zwaar op de maag, in combinatie met de traditionele huiver van de SPD om de banden met Rusland helemaal door te snijden. Daar mogen de andere Europese landen best begrip voor hebben. Probleem is gek genoeg dat het door bondskanselier Scholz uitgesproken ‘Keine Alleingänge’ het land nu in zekere zin heeft geïsoleerd. Van Duitsland wordt daadkrachtig Europees leiderschap verwacht, maar vooralsnog opereert Scholz aarzelend, terughoudend, en zit de daadkracht bij de andere landen die Oekraïne steunen. Duitse Leopards zijn op de grond hard nodig, maar in politiek perspectief om de eendracht richting Rusland uit te stralen zijn ze politiek gezien misschien wel belangrijker.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden