null Beeld
Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Met die ontplofte kapsels valt het reuze mee. Waarom is het bezoek aan de kapper toch zo belangrijk?

De reacties op het bericht dat kappers weer opengaan waren wel erg enthousiast.

Is het echt zo dat de klanten van kappers steevast stralend van geluk de deur uit huppelen? Mij is het nooit opgevallen, maar afgaande op de reacties op het nieuws dat kappers eindelijk weer open mogen, zou je het wel denken. Ik begin over de kappers, en laat de nagelstudio’s, pedicuren en masseurs even buiten beschouwing, omdat de kappers als eerste genoemd werden in de geruchten over de komende versoepelingen.

De enthousiaste reacties op dat bericht deden me meteen nieuwsgierig de straat op gaan. Dankzij het lenteachtige weer had niemand een muts op, dus ik had alle kans om de haardossen nauwkeurig te bekijken. Je zou vooral coupe Catweazle verwachten (een tovenaar uit een tv-serie van de jaren zeventig), of een ontploft kapsel als van Madam Mikmak, maar ik zag alleen nette hoofden. Geen enkel kapsel zo verwaarloosd dat er reden was om iemand hoofdschuddend na te kijken.

Beter haar, beter in je vel

Het gaat kennelijk om iets anders, bij kappersbezoek. Maar wat is dat dan? Ik lees dat de reden om de kappers weer aan het werk te laten gaan, is dat mensen zich prettiger voelen als ze denken dat hun haar weer beter zit. Beter haar, beter in je vel, dat idee.

Dat het voor kappers zelf enorm goed nieuws is, is natuurlijk duidelijk. En praktisch gezien hebben kappers in deze tijd van beperkingen het voordeel dat ze niet met groepen werken, maar dat er een-op-eencontact is. Klant en kapper kunnen beiden mondmaskers dragen. Het risico op besmetting is daarmee beperkt.

Een bezoek aan de kapper kan natuurlijk ook gezelligheid betekenen, in de vorm van een gesprek, belangstelling, vleiende opmerkingen over huid of haar. Ik ken ze wel, de oudere dames die zichzelf in de tijd voor corona wekelijks op dit uitje trakteerden. Bij hen zou het verschil in de haardracht tussen voor en na het bezoek vast niet zo groot zijn als bij de klanten die nu na maanden weer eens in de stoel plaatsnemen.

Wat verklaart die behoefte?

Maar dat verklaart wat mij betreft niet voldoende de enorme behoefte die er kennelijk breed leeft om eindelijk het haar weer eens te laten doen. Het is persoonlijk, ik geef het toe. Even voor de duidelijkheid: normaal gesproken ga ik ook naar de kapper, zij het een paar keer per jaar, maar wel altijd naar dezelfde, juist vanwege dat prettige contact.

Maar als ik mocht kiezen tussen een bezoek aan de kapper of een lunch in een restaurant, dan hoef ik daar geen seconde over na te denken. Het laatste dus. Maar misschien heb ik makkelijk praten. De laatste keer dat ik naar de kapper ging is meer dan een jaar geleden. Ik heb een spiegel en een scherpe schaar. Op straat word ik niet nagekeken.

Dat kan voor ieder anders zijn. Dan is een bezoek aan de kapper misschien wel een verschil als tussen dag en nacht.

Hoe belangrijk is een bezoek aan de kapper voor u?

Reageren?
Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden