CommentaarVakantie

Met de vakantie breekt ook de reisstress aan

Voor alle regio’s is de vakantie nu aangebroken. Daarmee start voor veel mensen de jaarlijkse, broodnodige periode van rust en ontspanning. Of de vakantie ook ontspannen begint, is echter de vraag. De wegen naar vakantiebestemmingen zijn tegenwoordig overvol, Schiphol barst bijkans uit zijn voegen met lange wachttijden, toeristische trekpleisters en regio’s raken overspoeld met vakantiegangers.

Die hotspots klagen nu ook vaak steen en been over de enorme toestroom van toeristen, ook al brengt die flink wat geld in het laatje. Steden als Venetië, Florence, Parijs, Barcelona, Praag, Amsterdam, Split en Athene zijn voor de bewoners (tijdelijk) bijna onleefbaar geworden. Ook voor de toeristen zelf is de lol er soms af. In de rij staan voor musea, kerken en andere trekpleisters is bijna een gewoonte geworden. Stranden zitten overvol.

Middenklasse

Tegenwoordig zijn het niet alleen maar toeristen uit de welvarende delen van Europa. Ook de middenklasse uit China, Japan, India, Brazilië en het Midden-Oosten pakt de koffers en brengt een bezoek aan Europa. Vakantie moet rust en ontspanning geven, maar er lijkt reis- of bezoekstress voor in de plaats te zijn gekomen. Er zijn mensen die om die reden ’s nachts gaan reizen, rustige gebieden in de wereld opzoeken, een tent opzetten in Nederland of gewoon maar thuis blijven.

De vragen die opdoemen, zijn of deze vormen van toerisme nog wel houdbaar zijn op de langere termijn, gezien de enorme omvang en intensiteit, de milieuschade die dit veroorzaakt en of we nog wel echt tot ontspanning komen, losgekoppeld van werk en andere zaken die het leven kunnen belasten. Op deze vragen zijn geen makkelijke, eenvoudige antwoorden te geven. Vakantie zit diep verankerd in ons bestaan en zorgt voor een groot aandeel in de werkgelegenheid in Europa.

Milieu

Toch is het bijna onontkoombaar dat we op zoek gaan naar antwoorden in dit complexe vraagstuk. Naar verwachting blijft het toerisme de komende decennia groeien. De druk op de bekende toeristische gebieden zal dus alleen maar toenemen en dat geldt ook voor de druk op het milieu. In de eerste plaats moet ieder voor zichzelf bepalen wat rust en ontspanning geeft en waar het gedoe begint. In de tweede plaats moeten overheden en politiek zich afvragen hoe het toerisme valt te organiseren en te reguleren. Wat betreft duurzaamheid is er nog nauwelijks sprake van een effectief beleid. Er zal de komende jaren nog veel meer dan nu worden gevlogen en toerisme heeft daarin een fors aandeel.

Vakantie moet zorgen voor rust en ontspanning, laten we hopen dat dit ook zo blijft.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden