null Beeld
Beeld

OpinieBrief van de hoofdredactie

Met camera’s op zoek in de schemerzone

Vlak voordat ze in het halfdonker in het bos weer illegaal de grens met Kroatië proberen over te steken, krijgt de Afghaanse vader nog wat astmapufjes van zijn zoon. De ogen staan moedeloos, de schouders hangen, toch gaat de familie het weer proberen. De 61ste poging die uiteindelijk weer mislukt.

Het is een indringende, confronterende scène in de film van Trouw-fotograaf Eddy van Wessel en documentaire­maker Daimon Xanthopoulos. “Ik kreeg net nog een berichtje van ze. Sindsdien hebben ze het nog twaalf keer geprobeerd, maar steeds zijn ze weer opgepakt en teruggestuurd”, vertelde Eddy van Wessel mij gisteren telefonisch.

Deze documentaire die u zeker moet bekijken op onze site (www.trouw.nl/overdegrens) vormt een onderdeel van een indrukwekkende fotoreportage die Van Wessel maakte in het heuvelachtige en bosrijke grensgebied van Bosnië en Kroatië. Zowel in de documentaire als in de foto’s komen beelden voor die schokkend en confronterend zijn.

Berooid en moedeloos

Van Wessel ging begin deze maand met Daimon Xanthopoulos naar de Balkan om de vluchtelingen op te zoeken die ‘fort Europa’ proberen binnen te komen via Bosnië. En of het nu de EU-missie Frontex is op de Middellandse Zee of de autoriteiten van de EU-grenslanden, getracht wordt om de vluchtelingen terug te duwen: de zogeheten push-backs. En het gebeurt op grote schaal, tegen alle mensenrechtenverdragen in.

Van Wessel ging met zijn fotocamera, altijd in zwart-wit, op zoek naar de verhalen in de schemerzone langs de grenzen van Europa, Xanthopoulos filmt over zijn schouder mee. Het is geen film over hoe Van Wessel werkt – dat wilde hij niet – het is een manier middels de foto’s en de film om de tenhemelschreiende positie van vluchtelingen in beeld te brengen: in de bossen schuilend onder plastic, berooid, uitgebuit, gewond omdat ze met knuppels weer de grens zijn over gemept en heel vaak moedeloos. Van Wessel praat met een inmiddels 18-jarige Afghaanse jongen die al vijf jaar onderweg is naar een beter leven. “Hun hele leven is vloeibaar geworden. Ze kunnen niet vooruit, maar ze kunnen ook niet meer terug. Het enige wat ze hebben, zijn hun dromen.’’

In de krant en op onze digitale platformen van vandaag kunt u de eerste van de drie fotoreportages zien en lezen. Online treft u ook zoals gezegd de film aan Waar liggen Europa’s grenzen.

Veelvormige journalistiek

Dat we dit zo kunnen brengen, heeft ook te maken met de voortschrijdende techniek aan de achterkant van onze online platformen. In dit perspectief concurreert de site met televisie, waarbij we op onze platformen zowel het verhaal, de foto’s als de film kunnen vertonen. In de krant treft u een QR-code aan, waarmee u ­direct naar de film op onze site gaat.

Onze journalistiek is veelvormig, met veel aandacht voor achtergronden van het nieuws, onderzoek, religie en filosofie, duurzaamheid, onderwijs, zorg, politiek, maar ook voor de kwetsbaarheid van mensen. Daarin passen de fotoreportages van de gelauwerde Van Wessel, die steeds op zoek is naar mensen die moeten zien te overleven. Of het nu in een oorlog is, of in armoede in Afrika, of zoals nu in Bosnië op reis naar een beter leven.

Deze productie was kostbaar, maar we konden haar gelukkig ­financieren dankzij een subsidie van onze stichting Ter bevordering van de Christelijke Pers, en daarvoor zijn we de stichting zeer erkentelijk.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden