null

OpinieWelzijn

Meet niet alleen virusdeeltjes, premier Rutte, vraag ook eens hoe het met Nederlanders gaat

Kabinet en OMT sturen alleen op virologische data, constateert trainer, consultant en coach Carlo Strijk. ‘Daarmee miskennen ze schade voor ons geestelijk welzijn.’

Carlo Strijk

Besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad. Wie wil weten hoe ons land er virologisch voor staat, hoeft maar één blik op het corona-dashboard te werpen. Het kroonjuweel van Hugo de Jonge, de minister van volksgezondheid. Maar wacht even: volksgezondheid staat toch voor veel meer dan dat? Waar zijn de cijfers over onze mentale gesteldheid? Het kan toch niet zo zijn dat de regering alleen op fysische parameters stuurt?

Ik moest diep graven voordat ik de CBS-publicatie ‘Gezondheid in coronatijd’ vond. En helemaal naar beneden scrollen voordat ik bij de paragraaf ‘Relatief veel psychische klachten in 2021’ was. Daarin lees ik dat het aantal ‘psychisch ongezonden’ het afgelopen jaar significant steeg van 11 procent naar 15,5 procent. Studenten, aldus een andere onderbelichte publicatie, zijn volgens het RIVM het zwaarst getroffen. Meer dan de helft van hen voelt zich somber, angstig, eenzaam of anderszins ongelukkig. De studenten die nu in een sociale wervelwind horen te verkeren, zoomen zich collectief een depressie in. Er dreigt een Generatie Zoom te ontstaan.

Huiselijk geweld

Net als oversterfte is de verslechterde geestelijke gezondheid dus goed in cijfers uit te drukken. Waarom melden we die cijfers niet continu, zoals wel het geval is bij het aantal Covid-19-positieven? Ik wil Rutte en De Jonge ook eens horen zeggen hoeveel meer relaties er nu op de klippen lopen, hoeveel meer huiselijk geweld, hoeveel meer crisisopnames, hoeveel minder contacturen grootouders met hun kleinkinderen hebben. Ik wil mij ervan vergewissen dat deze mentale gezondheidsschade net als de ic-opnames hun echte aandacht heeft.

Als de regering oprecht voor Nederland had gezorgd, zoals een arts voor een patiënt, dan had ze niet alleen de virusdeeltjes in ons rioolwater (serieus, daarvoor is een meter op het corona-dashboard) gemeten en ons met QR-toegangsbewijzen uiteen gedreven, maar ook eens met warme belangstelling doorgevraagd. Hoe voel je je? Zie je je vrienden nog? Wat stemt je droevig, wat vrolijk? Kunnen we daarin nog iets betekenen? Brood, vaccins én spelen dus! Maar getuige de algehele afwezigheid van deze waarden in het technocratische corona-dashboard, interesseert dat de regering geen zier.

Gelukkig toonde premier Rutte zich in de laatste persconferentie iets menselijker. Hij gaf toe dat de maatregelen ‘op een afschuwelijke manier kunnen doorwerken achter de voordeur’ en dat we ‘echt, ook nu, op elkaar blijven letten’.

Beste premier, ik doe in mijn praktijk als coach niet anders. Maar wat helpt dat nog als u de noodkreten pas hoort als we ons bij de Eerste Hulp melden met een blauw oog? Leiderschap is niet alleen uw vinger aan onze pols, maar ook uw arm over onze schouder. Empathisch leiderschap heet dat. Verreweg de meesten van ons hebben zich laten vaccineren en toch zitten we wéér in een lockdown. Er dreigt zelfs vaccinatieplicht. We zien het licht aan het einde van de tunnel niet meer.

Lockdowndip

Beste premier en leden van het OMT, regeer niet alleen met uw hoofd, ook met uw hart. Trek nu ook alles uit de schatkist om het Bruto Nationaal Geluk op peil te houden. Als het bedrijfsleven miljarden euro’s aan steun kan ontvangen, waarom dan geen miljardeninjectie in de ggz? Zo voorkom je dat een lockdowndip een slepende depressie wordt.

Wat zullen we ons herinneren van deze crisis? Laat dat alsjeblieft niet de depressie, het huiselijk geweld of de gestrande relatie zijn. Niet de gretigheid waarmee we elkaars QR-code scannen. Laten we onze compassie en medemenselijkheid hervinden. Bij afwezigheid van Vadertje Staat, moeten we er als broeders en zusters voor elkaar zijn. Als we ons hart laten spreken, slaat er misschien alsnog een tellertje, mentaal welbevinden, uit in Den Haag.

Lees ook:

Nederlanders voelden zich psychisch de laatste twintig jaar nog nooit zo slecht als nu

De ervaren psychische gezondheid van Nederlanders bereikte in het eerste halfjaar van 2021 het laagste punt sinds 2001, toen het statistiekbureau CBS de eerste meting deed. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn mensen minder goed geluimd. Jongvolwassenen voelen zich het vaakst somber.

Afstand houden maakt kinderen kwetsbaarder en dat werkt door als ze volwassen zijn

Nu investeren in kinderen levert de samenleving veel op: gezondere burgers met meer veerkracht. In deze coronatijd moeten we hen beschermen met positieve ervaringen, betogen kinder- en jeugdpsychiaters Peter Deschamps en Arne Popma.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden