OpinieKlimaat

Meer steenkool? Liever koude douche of trui

null Beeld

Draai de knop echt om in plaats van kolencentrales harder te laten draaien, betoogt Bertine Klappe, lezer te Utrecht.

Bertine Klappe

Het is goed dat wij er rekening mee houden dat het gas op kan raken deze winter. Maar moeten de kolencentrales dan harder gaan draaien, zoals het kabinet wil? Wordt het niet tijd voor een rigoureus gezonder beleid?

Het is de moeite waard om ons letterlijk en figuurlijk in de voordelen van kou te verdiepen. Al jaren moedig ik mensen aan om in de winter een duik te nemen in koud natuurwater. Het is een win-win-win-situatie. Enkele voordelen van zo’n duik:

- Het verhoogt mijn tolerantie voor kou in het algemeen (17 graden voelt daarna aan als 21 graden).

- Ik voel mij energieker, gelukkiger en meer ontspannen.

- Het verbetert mijn immuunsysteem.

De rijksoverheid is bezig met een energiebesparingscampagne ‘Zet de knop om’. Wat houdt dat in, let allemaal een beetje op je gasverbruik? Tegen de overheid zou ik zeggen: draai die knop ook zelf om. In plaats van, tijdelijk, het vingertje te gebruiken, is het veel duurzamer als ze de intrinsieke motivatie bij mensen aanmoedigt. Als ik de douche kouder moet zetten of minuten korter moet douchen omdat de overheid dat wil, dan voelt die douche opeens een stuk vervelender dan als ik dat doe vanuit eigen motivatie.

En gaat het om warm worden of blijven, dan zijn daar uiteraard meerdere manieren voor, zoals in beweging blijven of een dikkere trui dragen. Hoe fijn zou het zijn als het op meer werkplekken geoorloofd wordt om die heerlijke warme, gebreide Mickey Mousetrui te dragen in plaats van die strakke witte blouse? Een rechter of advocaat met zo’n gebreide trui wordt misschien komisch, maar in veel gevallen zou het toch moeten kunnen? En welja, een toga is ook ruim genoeg om er een Mickey Mousetrui ónder te dragen.

En laten we nog eens alle maatregelen rondom covid evalueren met het oog op duurzaamheid. Sommige maatregelen van toen lijken in tegenspraak met de noodzaak van energiebesparing. Hoeveel gas hebben we verbruikt met het thuiswerken, thuis studeren en zoveel mogelijk thuisblijven? Stel dat deze winter weer zoveel mogelijk thuiswerken geadviseerd wordt…Gaan we er dan kolencentrales bijbouwen?

Ik hoop het niet, dus bij deze mijn pleidooi aan onze vertegenwoordigers. Zet die knop eens goed om, leg de focus op het gezonde, milieuvriendelijke, het eigenbelang en vooral het positieve. Laat de kolencentrales liever buiten beschouwing.

Lees ook:

Of de kolencentrales echt voluit gaan branden, is onzeker

Energiebedrijven zijn er niet klaar voor om voluit aan te gaan. Terwijl dat wel de opdracht is van minister Jetten (klimaat).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden