null Beeld

Lezersreacties

Meer mijnen in Europa? Zo duurzaam worden die autobatterijen niet

Redactie Trouw

Zie je baan als een verplichte hobby

Internet spiegelt het voor: niet meer werken na je dertigste. Lekker investeren, zelfs zonder geld of met je studielening. Viraal gaan om bekend te worden. Online geld verdienen. Werken lijkt een vies woord te worden.

Tegelijkertijd zitten we met schulden, depressies en burn-out. We missen het aspect van lekker aan het werk gaan, er in opgaan.

Naast mijn werk in de zorg werk ik op vrije dagen nog weleens op het tuincentrum van mijn ouders. Bij mooi weer is het heerlijk om soms een dagje hersenloos werk te doen. Lekker buiten bewegen in de zon en tegelijkertijd met de natuur bezig zijn.

We moeten niet vergeten dat onze baan vaak onze eigen keuze is, hoewel dat voor sommigen misschien voelt als een keuze van het minste kwaad. Een dagje in de tuin werken is voor mij ontspannen en een goede cardiotraining.

Werk kan niet altijd leuk zijn, dat snap ik wel, maar ergens zullen er toch mooie momenten zijn? ­Gezellig met collega’s en klanten of cliënten kletsen, nuttig bezig zijn of iets doen waar je goed in bent. Werken kan mooi zijn, vooral als we beseffen dat rijk en beroemd worden toch voor de ­meesten een fantasie blijft. Zorg dat je baan op een verplichte hobby gaat lijken.

Eduard Poot Hattem

Die batterij-auto’s zijn niet zo milieuvriendelijk als wordt beweerd

‘Brussel wil méér mijnbouw, juist om de groene ambities te halen’ (Trouw, 13 maart). Die kop op de voorpagina doet me denken aan een kop in de krant uit de tijd van de oorlog in Vietnam waar een Amerikaanse officier zegt: “Om de stad te bevrijden moesten we haar vernietigen”. Het is duidelijk dat die batterij-auto’s niet zo milieuvriendelijk zijn als wordt beweerd.

Fred Bos Winterswijk

Je zult maar met spoed naar een ernstig ziek ­familielid onderweg zijn

Als oud-Westlander weet ik dat ­kustplaats Den Haag niet de best ­bereikbare grote stad is. Je zult maar met spoed naar een ernstig ziek ­familielid onderweg zijn, naar de spoedeisende hulp of gewoon naar een sociaal contact. Een uitblijvende aanpak van ontwrichtende boerenprotesten rechtvaardigt geen blokkade. Mijn linkse wolk lijkt blind te zijn aan het linkeroog.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Alsof de politie bij het boerenprotest niet hoefde in te grijpen

Wat een bevreemdend verschil tussen de verslagen over beide demonstraties in Den Haag (Trouw, 13 maart). Over beide een soort sfeerbericht vanuit de politie, over de boerendemonstratie ook een inhoudelijk verslag. De kop van het sfeerverslag is badinerend: ‘Tikkertje voor volwassenen op nat asfalt’ – daarmee de gevolgen van het natspuiten voor demonstranten bagatelliserend. En de toonzetting: alsof de politie bij het boerenprotest niet hoefde in te grijpen, terwijl terzijde bericht wordt dat daar een blokkade vernield is en twee politiemensen gewond zijn geraakt. En nul aandacht voor de nood en urgentie van het ­klimaatprotest.

Harry Pals Noordwijk

Kabinetsbeleid is dat nieuwe wetten in heel Nederland gelden

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zouden er niets aan hebben te stemmen voor de Eerste Kamer, omdat er andere wetten gelden (Trouw, 13 maart). Maar afgezien van oud-Antilliaans recht gelden daar deels wetten specifiek voor Caribisch Nederland (zoals over rampenbestrijding en de huurmarkt) en deels dezelfde wetten als in Europees Nederland (zoals de Grondwet en de Wet publieke gezondheid). Kabinetsbeleid is dat nieuwe wetten in heel Nederland gelden, tenzij kan worden uitgelegd waarom ze voor Caribisch ­Nederland moeten afwijken.

Floris van Laanen, wetgevingsjurist Den Haag

Dat leidt niet tot praten, maar tot verder stimuleren van flagrant onrecht

Vroeg of laat moet er gepraat worden, zegt Rob de Wijk over Oekraïne (Opinie, 3 maart). Mee eens. Maar waarover en wanneer? Over een wapenstilstand met een mix van winst en verlies. Bijvoorbeeld de Donbas bij Rusland en de rest van Oekraïne bij Navo en EU. Poetin en Zelensky moeten erkennen dat ze vastlopen in ‘niet kùnnen winnen en niet wìllen verliezen’. Dat doen ze alleen ­onder druk van de VS en China ­samen. Maar die beconcurreren elkaar economisch. Dan maar als het Westen stoppen met wapenleveranties (een pacifistische lijn)? Dat leidt niet tot praten, maar tot verder stimuleren van flagrant onrecht. Nu lijkt de enige motor die een (ongewis) einde dichterbij brengt de uitputting van mensen en middelen.

Jan Bruin Workum

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden