null

OpinieCoronabestrijding

Media en ­politici zijn te laconiek in het vergelijken van het coronabeleid tussen landen

Beeld

Als je het succes van landen bij de bestrijding van Covid-19 wil vergelijken, moet je ook de bevolkingsdichtheid en de bevolkingsopbouw erbij betrekken, vindt oud-docent exacte vakken Frank Kalkman.

Frank Kalkman

Het aantal sterfgevallen als ­gevolg van Covid-19 wordt gerelateerd aan het totaal aantal inwoners van een land. Zo vielen in Zweden tijdens de eerste piek dagelijks honderd slachtoffers te betreuren op een totale bevolking van 10,2 miljoen. Dat is vergelijkbaar met de ­Nederlandse situatie, waar dagelijks tweehonderd doden op 17,4 miljoen vielen. Het is vreemd dat in deze vergelijking alleen wordt gekeken naar aantal besmettingen, ziekenhuisopnames, sterfgevallen, enzovoorts, per miljoen inwoners. Zou het aantal ­besmettingen, zeg maar de verspreiding van het virus, niet ook verband houden met de ­bevolkingsdichtheid?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Gezien het belang van afstand houden durf ik met zekerheid te stellen: ja, bevolkingsdichtheid is een factor van belang. Of je per vierkante kilometer 23 inwoners hebt (Zweden) of 416 (Nederland), maakt verschil. Op basis daarvan zou je in Zweden veel minder besmettingen per miljoen inwoners verwachten dan in Nederland. Je kunt het aantal sterfgevallen (per miljoen inwoners) in Nederland dus niet vergelijken met dat van een ander land met minder inwoners op een groter oppervlak. Je moet dat standaardiseren naar bevolkingsdichtheid.

Kortzichtig

De vraag is zelfs of je landen onderling mag vergelijken. De maat­regelen die Zweden heeft genomen, ­lijken net zo goed te hebben geholpen. Immers per miljoen inwoners is het aantal sterfgevallen ongeveer gelijk aan dat in Nederland, (9,8 tegen 10,3). Maar wat als Zweden dezelfde bevolkingsdichtheid zou hebben gehad als Nederland? Daarom twijfel ik of de Zweedse aanpak een voorbeeld moet zijn voor andere landen. Sterker nog, zolang we de invloed van bevolkingsdichtheid op de verspreiding van het virus niet kennen, is het kortzichtig om beleid in een ander land daaraan te spiegelen.

Iets dergelijks valt te zeggen over de bevolkingsopbouw. Een oudere bevolking levert meer sterfgevallen per miljoen inwoners op dan een ­bevolking met een lage gemiddelde leeftijd. De statistieken wijzen ­immers uit dat het merendeel van de slachtoffers boven de pakweg ­zestig jaar is.

De media (journalisten, presen­tatoren van praatprogramma’s) en ­politici hebben een te laconieke houding op dit punt. Begrijpelijk dat antwoorden niet direct voorhanden zijn, maar je kunt hier op zijn minst een kritische vraag over stellen. Zoek dit uit en ontstijg daarmee de oppervlakkige manier waarop nu wordt gediscussieerd.

Lees ook:

Drukke winkels, volle terrassen: waarom de Zweedse corona-aanpak voor ruzie zorgt in Scandinavië

Vaak gooien we de Scandinavische landen op één hoop. Maar de coronacrisis bewijst dat Zweden een eigenzinnige koers vaart. Noorwegen, Denemarken en Finland kijken daar met argwaan naar.

Bekijk hier feiten en cijfers over de verspreiding van het coronavirus in verschillende landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden