CommentaarMars

Mars is fascinerend voor de wetenschap, maar geen reisbestemming. De mens is voor en door deze planeet gemaakt

null Beeld
Beeld
Redactie Trouw

De geslaagde landing van het Amerikaanse ruimtevoertuig Perseverance op Mars leverde spectaculaire beelden op van de rode planeet. Het was niet de eerste geslaagde Marslanding, maar voor de Amerikanen al de vijfde. En boven Mars cirkelt nog een Chinese missie die binnenkort zal landen, en een satelliet van de Verenigde Arabische Emiraten, die onderzoek doet aan Mars’ atmosfeer.

De rode planeet staat in de belangstelling, al heel lang, omdat de naaste buur in ons zonnestelsel een bijna aards karakter heeft. Mars heeft nog iets van een atmosfeer en er heeft ooit water gestroomd. In deze missie van Perseverance gaat het om het intrigerende vraag of er op Mars ooit leven is geweest.

Stel je van dat aardse karakter niet te veel voor

Sommige wetenschappers, ruimteondernemers en heersers met landhonger dromen van mensen op Mars, een buitenaardse kolonie. Maar stel je van dat vriendelijke, aardse karakter niet te veel voor. De ijle atmosfeer van Mars bestaat vrijwel geheel uit kooldioxide en de gemiddelde temperatuur is er 60 graden onder nul. Je kunt er niet ademhalen en je vriest er dood. Een kolonie op Mars betekent leven in een bubbel, letterlijk. Technisch zal dat mogelijk worden; op Mars zijn de nodige grondstoffen aanwezig, en in laboratoria is al gedemonstreerd hoe je die kunt benutten.

Maar waarom zou je als mens naar Mars willen? Voor de lol? Ga je gang, maar op een terugvlucht naar aarde moet je tenminste twee jaar wachten. Om mineralen te gaan winnen en die terug te brengen naar de aarde? Daarvoor moeten de huidige grondstofprijzen met een factor miljoen of meer stijgen. Als uitvalsbasis? Mars koloniseren om van daaruit de ruimte te verkennen is op een krant gaan staan voor het uitzicht. Je denkt met die kolonie een enorme sprong te hebben gemaakt, maar je bent een korrel verder in de Sahel.

De verkenning van hemellichamen is fascinerende wetenschap. De wetenschap heeft wonderlijke ontdekkingen gedaan en ongelooflijke prestaties geleverd, zoals een geslaagde landing op 50 miljoen kilometer van het vluchtleidingscentrum.

De mens is door de aarde mogelijk gemaakt

Maar dromen van mensen die leven op Mars is een miskenning van wat leven is. De mens is niet die superieure levensvorm die toevallig de aarde heeft verkozen tot zijn huis. Hij is een levensvorm die door de aarde zelf mogelijk is gemaakt.

Er zijn andere levensvormen denkbaar. Er is zelfs een aanzienlijke kans dat er elders in het universum andere levensvormen bestaan. Voor hen zou de aarde een onleefbare hel zijn, met die giftige zuurstof in haar atmosfeer. Maar de mens en het andere aardse leven zijn voor en door deze planeet gemaakt. Dat sluit ruimtekolonies niet uit. Een bacterie, een knaagdier, een mens zou elders in het universum kunnen overleven, dat is het punt niet. Maar overleven is geen leven. Dit leven is onlosmakelijk verbonden met de aarde; dat vind je nergens anders.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden