Commentaar

Management failliete ziekenhuizen misten de trend

Het MC Zuiderzee (Zuiderzeeziekenhuis) in Lelystad. Beeld ANP
Het MC Zuiderzee (Zuiderzeeziekenhuis) in Lelystad.Beeld ANP

Het faillissement van ziekenhuizen in Amsterdam en Lelystad en omstreken doet onmiddellijk het debat over marktwerking in de zorg opvlammen. Tegenstanders zien in de wrange berichten van deze week het bewijs voor de noodzaak van meer overheidssturing. En voor het mismanagement dat de geprivatiseerde zorg oproept.

Patiënten die binnen een paar dagen verplaatst moeten worden, artsen en verpleegkundigen die zonder loon doorwerken. Het zijn de beelden die het nieuws domineerden deze week. Voor velen hét bewijs dat er meer sturing vanuit de overheid moet komen. Diezelfde schrijnende beelden zorgen ervoor dat de andere kant zich even gedeisd houdt. Toch kan het feit dat dit uitgerekend de ziekenhuizen van zorgondernemer Loek Winter betreft, goed passen in het pleidooi voor de mogelijkheid om juist winst te maken in de zorg. Met extra investeringen hadden deze ziekenhuizen een volwaardige kans gehad, is dan de gedachte.

De feiten geven beide kanten ongelijk. Ondernemer Winter is in de ziekenhuizen gestapt op het moment dat het voor de twee organisaties al minstens vijf voor twaalf was. Het Slotervaart Ziekenhuis kampte al jaren met ruzies en, een veel structureler probleem, de situatie dat Amsterdam eerder een overdaad aan ziekenhuizen telt dan een tekort. De IJsselmeerziekenhuizen hadden naast de vestiging in Lelystad dan weliswaar twee buitenposten in Dronten en Emmeloord, maar juist die ondervonden al jarenlang stevige concurrentie van andere ziekenhuizen. Daar zijn dan wel alle specialismen aanwezig, wat een stevige onderhandeling met de zorgverzekeraars beter mogelijk maakt.

Ziekenhuislandschap

Vooral in Lelystad is het zuur dat burgers in de toekomst verder moeten reizen. Aan de andere kant: voor specialistische zorg deed men dat blijkbaar al vaak. Dat is de grote ontwikkeling in het ziekenhuislandschap van de laatste jaren: voor een groeiend deel van de zorg kan men het beste terecht in een gespecialiseerd centrum. In beide failliete ziekenhuizen is dat door het management te laat ingezien. Dat is wrang voor de minder gespecialiseerde artsen, die prima hadden kunnen door functioneren. Het is voor de reistijd van kwetsbare patiënten te hopen dat het ziekenhuis in Lelystad kan blijven bestaan als buitenpost van een ander ziekenhuis. Voor het Amsterdamse Slotervaart moet ook naar een alternatief worden gekeken, om de snelle kapitaalvernietiging die nu dreigt te vermijden.

Wie stelt dat Winter met echte marktpartijen pas echt een mooi ziekenhuis had kunnen maken, miskent genoemde structurele ontwikkelingen. Wie blijft volhouden dat marktwerking hier de kwade genius was, zal moeten uitleggen waarom alle zorg dichtbij belangrijker is dan kwaliteit en een beheersbare zorgpremie.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Bankroet ziekenhuizen is een ramp, vinden patiënten

De IJsselmeerziekenhuizen moeten gered worden, vinden patiënten en de gemeente Lelystad. Harderwijk is te ver voor de vergrijsde en chronisch zieke inwoners. Een eventuele reddingsactie zal het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in ieder geval niet baten, daarvoor is het over en uit.

Ziekenhuizen die sluiten: is dat de vrucht van de marktwerking?

Dat een aantal grote ziekenhuizen in de Flevopolder en Amsterdam op omvallen staat, verbaast patiënten: is dit een uitwas van een pervers systeem?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden