Ik deug

Mag je de zoveelste voedingsintolerantie van een vriend negeren?

null Beeld

Vorige week legden we u voor of je de voedingsintolerantie van anderen mag negeren. Enkele reacties.

Voor alles allergisch

Ik heb iemand in mijn vriendenkring die dan allergisch is voor dit en dan voor dat, daar kan ik echt geen rekening mee houden. Als ik dat weet, maak ik me niet zo’n zorgen over een bouillonblokje, maar wel vragen om een koekje bij de koffie (ik heb het meegemaakt). Maar ik heb een vriendin die coeliakie heeft en die wordt doodziek van een bouillonblokje met gluten. Als mensen echt iets hebben, houd ik daar rekening mee, maar ik word wel moe van al die zelfverklaarde intoleranten.

Femmy Erbé, Amsterdam

Vriendschap

Ik ben allergisch voor ei, maar daar heb ik geen last van, want dat eet ik niet, want ik ben veganist. Ik heb geen zin om iedereen met mijn medische ins en outs te vervelen en verwacht ook niet dat elke keer als een vriend iets lekkers meeneemt het ook voor mij oké moet zijn – alleen dat ze het me vertellen als iets voor mij niet eetbaar is, zodat ik het niet per ongeluk opeet. Iemand willens en wetens iets voorzetten dat hij niet wil eten, vind ik geen teken van vriendschap.

Anna Baas, Utrecht

Coeliakie

Er zijn serieuze vormen van voedselintoleranties, die dien je te respecteren. Mensen die al hun hele leven lang een strikt dieet in acht nemen, kunnen je er alles over vertellen. Mensen met coeliakie die lang gesukkeld hebben en pas na diagnose en strikte leefregels wat opknapten. Maar glutenallergie zonder uitgebreid medisch onderzoek? Kom nou! Modegril, iets als getoupeerd haar. Vergeet het.

Anoniem

Levenslang

Ik vind het zeer kwalijk dat er zo makkelijk wordt omgesprongen met een voedselintolerantie. Ik heb coeliakie en door de redenatie “zo’n vaart zal het wel niet lopen” ben ik geregeld flink ziek geworden. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij glutenvrij eten medische noodzaak is. Als het lastig is overleg je met diegene, maar zet nooit iets voor waar iemand mogelijk ziek van wordt. Voor de vrienden is het één avond lastig, voor iemand met een intolerantie elke dag en levenslang.

Joëlle Wiersema, Haarlem

Lekker toetje

Jaren geleden maakte ik voor mijn zwager een heerlijk toetje Cerise Surprise. Er mocht van hem geen slagroom in, alleen magere kwark (brrr). Ik heb me er niets van aangetrokken, er zat suiker, drank en slagroom in. Hij had nog nooit zo’n lekker dessert geproefd. Het leven moet wel leuk blijven.

T. van den Berg, Nieuwegein

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden