null

OpinieIntegratie

Mag de vierde generatie nu eindelijk Nederlands zijn?

Beeld

Afkomst van grootouders bepalend voor identiteit? Dat kan echt niet meer, schrijven Mohammed Mohandis (fractievoorzitter PvdA Gouda) en Hafid Bouteibi (fractievoorzitter PvdA Eindhoven).

Mohammed Mohandis en Hafid Bouteibi

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb haalde zich eind mei de woede van velen op de hals door te zeggen dat ‘Marokkanen beter geïntegreerd zijn dan Turken’. Dit gebeurde tijdens een interview op ‘NadorCity’, een online-medium dat veel Nederlandse volgers heeft. Begrijpelijke ophef, omdat hij, onbedoeld, groepen tegenover elkaar zet. Veel Marokkaanse Nederlanders vinden dat Turkse Nederlanders het als gemeenschap juist beter doen dan zij zelf. De wetenschappelijke uitleg door het SCP aan te halen is wellicht overtuigend, maar de vraag is of deze bevorderend is voor de integratie van zowel Marokkaanse als Turkse Nederlanders. Wij denken van niet. Aboutalebs uitglijder laat zien dat zelfs een ervaren rot in het vak verleid kan worden tot een discussie die vooral gaat over afkomst. Veel Nederlanders, van welke origine ook, snakken juist naar een verhaal van verbinding, naar een gezamenlijke toekomst, naar de Nederlandse droom die voor iedereen in het verschiet ligt.

Er is nu behalve de derde generatie ook een vierde generatie schoolgaande kinderen, van wie niet de ouders of grootouders, maar de overgrootouders elders zijn geboren. Onze eigen kinderen van 6, 9 en 10 beginnen nu al over wat hun afkomst is. Het integratiedebat wordt veel te lang via etnische scheidslijnen gevoerd en het individu wordt daar steeds meer in vermorzeld. Politici spreken nog te vaak over Marokkanen, Turken en Antillianen alsof de afkomst van de grootouders leidend is. De integratiediscussie wordt gekaapt door Denk en PVV. Twee partijen die elkaar niet kunnen luchten of zien, maar elkaar nodig hebben in de strategie om stemmen te trekken. En die, hoewel ze in de basis niet met elkaar te vergelijken zijn, bijna een identieke vorm van identiteitspolitiek voeren. Zo wordt een fatsoenlijke politieke discussie onmogelijk gemaakt.

Het moeras van de identiteitspolitiek

Houden we onze eigen partij, de PvdA, buiten schot? Geenszins, ook de PvdA heeft zich het afgelopen decennium te veel laten meezuigen in het moeras van de identiteitspolitiek. De partij heeft vooral de jongste generatie het gevoel gegeven dat law and order belangrijker is dan sociaal-economische vooruitgang. De discussie over bestaanszekerheid, zoals inkomen, onderwijs en wonen voor alle Nederlanders, is te veel op de achtergrond geraakt.

Uitdagingen met nieuwkomers blijven er altijd. Maar door het gepolariseerde integratiedebat wordt elk genuanceerd geluid al snel geframed als rechts, extremistisch of als wegkijkend en naïef. Het vergt meer politieke moed van politieke partijen om actief de verbinding te zoeken, en om zich niet te verstoppen in de schaduw van hitsers en splitsers.

Als het de oprechte bedoeling van politici is om mensen te verbinden en iedereen die meedoet te accepteren, ontstaat ruimte om in alle nuchterheid problemen en uitdagingen van een antwoord te voorzien. Dat wie je ook bent (vrouw, man, Marokkaans, Iraans, lhtb), het in principe gaat om de zelfontplooiing van een Nederlands individu. We zouden zien dat de vrijheid om een hoofddoek te dragen net zo hard wordt verdedigd als de keuze om dat niet te doen. Dat we homo-jongeren die worden uitgesloten vanwege religieuze motieven, bescherming bieden.

Onze boodschap is dat we kleur en wieg respecteren en gebruiken als bijdrage voor maatschappelijke ontwikkeling. Investeer in gelijke kansen, zodat kinderen op school straks niet het gevoel krijgen dat ze harder moeten lopen omdat hun achternaam niet ‘Nederlands’ klinkt. Gun het de jongste generatie autochtonen, onze kinderen, Nederlander te zijn. Afkomst is iets om trots op te zijn. Ze zijn Groninger, Gouds of Brabander. De vierde generatie moet de kans krijgen zich te wortelen als volwaardige Nederlander.

Lees ook:

Integreren komt van twee kanten, vinden Nederlanders met een migratieachtergrond

Autochtone Nederlanders willen dat mensen met een migratie-achtergrond onze tradities overnemen. Maar die groep verwacht juist meer respect voor verschillen.

Aboutaleb snapt niets van mensen die niet keihard werken

Vandaag is Ahmed Aboutaleb op de kop af tien jaar burgemeester van Rotterdam. Hij heeft zich ontwikkeld tot een krachtige, onverschrokken, maar soms ook eigenwijze burgervader. Zijn doel is nu vooral het bestrijden van de grote tegenstellingen in de stad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden