Opinie

Maatschappelijke diensttijd sluit slecht aan bij wat jongeren zelf drijft

Leerlingen van de Kerckeboschschool in Zeist delen ijsjes uit aan bewoners van verzorgingshuis Spathodea. Beeld ANP
Leerlingen van de Kerckeboschschool in Zeist delen ijsjes uit aan bewoners van verzorgingshuis Spathodea.Beeld ANP

Jongeren die zich als vrijwilliger inzetten, kunnen volgens het regeerakkoord van Rutte III een certificaat verdienen waarmee zij voorrang krijgen bij sollicitaties op een overheidsbaan. De intentie is positief, maar voor de uitwerking bestaat een beter alternatief, schrijft Mark Franken, adviseur 'vrijwillige inzet' bij kennisinstituut Movisie.

Mark Franken

De zogenoemde 'maatschappelijke diensttijd' verplicht jongeren niet tot vrijwilligerswerk, maar beloont hen als zij in de zorg, met vluchtelingen of in wijkcentra vrijwilligerswerk doen. Het kabinet wil dat zij zo kennis kunnen maken met voor hen nieuwe maatschappelijke sectoren. Dus, zoals iemand al opmerkte: geen werk bij de eigen voetbalclub.

Het is verfrissend dat de overheid vrijwillige inzet weer op de agenda zet. Dat is positief, maar deze goede intenties verdienen een beter voorstel op basis van de huidige praktijkkennis. Want zet de huidige generatie jongeren zich nu niet of onvoldoende voor de samenleving in? Nee. En zijn ze alleen in beweging te krijgen door een uitgestelde materiële prikkel? Dat lijkt er niet op. De cijfers van het CBS laten zien dat jongeren zich de afgelopen jaren zeker niet minder inzetten dan ouderen. Ze doen dat op andere manieren en in andere organisatorische verbanden, maar dat maakt hun inzet niet minder waardevol. Het kabinetsvoorstel gaat daaraan voorbij en bevat perverse prikkels en onvolkomenheden:

1. Het miskent de bestaande vrijwillige inzet van jongeren. Het zou een gemiste kans zijn als de overheid deze inzet niet mee laat tellen voor het certificaat, verbonden aan de maatschappelijke diensttijd.

2. De vooronderstelling dat jongeren alleen in beweging komen door een beloning, klopt niet, blijkt uit onderzoek van René Bekkers (VU). Zij doen vrijwilligerswerk omdat het aansluit bij wat zij interessant of belangrijk vinden. Beloningsaspecten spelen een rol, maar zijn nooit de belangrijkste reden.

3. De uitvoerbaarheid roept vragen op. Wie bepaalt welk vrijwilligerswerk wel of niet telt voor het certificaat? Wat zijn de gevolgen voor vrijwilligersorganisaties? Hoe voorkomen we nieuwe overheidsbureaucratie?

4. Kan een grotere kans op een overheidsbaan in de praktijk wel waargemaakt worden? Hoe gaan we deze voorkeursbehandeling vormgeven? Hoe voorkomen we dat het certificaat razendsnel degradeert tot een waardenvrije wandversiering?

5. Waarom zou een oudere die geen betaald werk meer kan vinden maar al jarenlang als vrijwilliger werkt, deze voorkeursbehandeling niet krijgen? Laten we proberen leeftijdsdiscriminatie te voorkomen.

Of met dit nieuwe certificaat de kans op betaald werk wordt vergroot, is maar de vraag. Steeds meer werkgevers kijken kritisch naar de maatschappelijke activiteiten op de cv's van kandidaten. Dat weet elke jongere. Voegt het certificaat dan wel voldoende toe?

Alternatief

De maatschappelijke diensttijd is niet het optimale instrument om vrijwilligerswerk bij jongeren te stimuleren, meent Movisie. Er is een beter alternatief: sluit aan bij wat jongeren beweegt om zich als vrijwilliger in te zetten.

Hiermee is al veel ervaring opgedaan. Zo vinden veel jongeren het belangrijk dat ze een leuke tijd hebben tijdens hun vrijwilligerswerk. Zij willen zich best inzetten om een evenement voor een goed doel te organiseren, als ze zich tijdens het evenement ook amuseren en dit via sociale media met hun vrienden kunnen delen.

Veel vrijwilligersorganisaties hebben onder jongeren wat betreft dit 'belevingsaspect' nog een imagoprobleem. Daar liggen kansen. Steun dus als overheid vrijwilligersorganisaties lokaal bij het zichzelf aantrekkelijk maken voor jongeren en gebruik daarbij de enorme hoeveelheid kennis en ervaring die er op dit gebied al is.

Lees ook: Is de maatschappelijke dienstplicht wel zo'n goed idee?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden