null Beeld
Beeld

Het antwoordMonic Slingerland

Maakt het u uit of er voldoende vrouwen in de krant staan?

Monic Slingerland

‘Maakt het u uit of er voldoende vrouwen in de krant staan?’ vroeg Monic Slingerland. Lezers denken er verschillend over. Van ‘ga niet turven, laat de natuur z’n gang gaan’ tot de ‘totaal doorgeslagen masculiene hiërarchie’.

Andere opinie

Ik kijk meestal niet of de auteur een man of een vrouw is. Ik hoef mij ook niet in de auteur te herkennen. ­Iemand die een andere achtergrond heeft en een totaal andere opinie is ­interessanter. En bovenal, is het stuk goed geschreven? Zo kijk ik altijd uit naar de columns van Erik Jan Harmens, terwijl vrijwel alleen onze huidskleur hetzelfde is.
Chantal Caes (vrouw, 60, wit, Belg), Schiedam

Niet van jou

Ik ben vrouw en 29 jaar abonnee van Trouw. Het heeft mij altijd gestoord dat er zo weinig artikelen van vrouwen in stonden. Dat geeft je het gevoel dat je niet bestaat. Dat je in een wereld leeft die niet van jou is. Ik ben dan ook heel blij dat er de laatste tijd veel meer vrouwen aan meewerken. Natuurlijk is kwaliteit het belangrijkste maar vrouwen kunnen die leveren. Dus ja, het maakt uit.
Marijke Faber, Delft

Wees een vent

De krant: als ik een column lees waarin wordt gezeverd over de lagere salarissen van vrouwen, over #MeToo, over zorg, de taakverdeling, ongelijkheid, dan glijdt mijn blik naar de ­bovenkant van de column. Meestal wordt mijn vermoeden dan bevestigd: hier schrijft een vrouw. Mijn idee is: ga niet turven, laat de natuur z’n gang gaan. Vrouwen gaan in de toekomst steeds meer de dienst uitmaken, een natuurlijk proces. Vrouwen, wees een vent. Zeur niet, wees niet wie je wilt zijn, maar wees wie je bent.
Janny Ettema, Ees

Macht en ego

Het maakt mij veel uit hoeveel vrouwen er in de krant staan. Als vrouwen zich onvoldoende laten zien en horen, gaan we terug naar 1800 waar alleen mannen het voor het zeggen hadden. Dan wordt alles weer vanuit macht en ego bepaald. Vrouwen hebben een groter vermogen om waar te nemen, te begrijpen, te interpreteren en te beredeneren dan mannen en dat mogen ze duidelijker in de media profileren.
Larinda Bok, Bleiswijk

Masculien en feminien

Neen, het maakt mij niet uit hoeveel vrouwen er in de krant staan. Het maakt mij wel uit of de gepubliceerde tekst een masculien dan wel een feminien karakter heeft. In het masculiene denken draait de wereld om hiërarchieke relaties en geld. In het feminiene denken draait de wereld om totale gelijkwaardigheid en het onlosmakelijk verbonden zijn van arbeid en kapitaal. De crisis die wij nu beleven, is het gevolg van de totaal doorgeslagen masculiene hiërarchie. Het zou de krant sieren het feminiene denken en handelen centraal te stellen.
Huub van ’t Hek, Haren

Polariseren

Ik ben mijn leven lang voorvechter van meer ruimte voor vrouwen geweest. Maar het opdringen van vrouwen begint me steeds meer tegen te staan. Zeker nu er een quotum in het bedrijfsleven en in de politiek is. Hoezo geldt dat niet voor bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, lassers, loodgieters, vuilnisophalers? Wel de lusten niet de lasten. Door het quotum begin ik te polariseren. Ik ben een man en spiegel mij aan mannen. Mag dat? Of ben ik dan een seksist?
Gerard ter Avest, Amsterdam

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden