OpinieDiversiteit

Maakt het u uit hoeveel vrouwen er in de krant staan?

Op de opiniepagina vandaag staan twee grotere stukken, een klein stuk, een column en drie rubrieken. Heeft u erop gelet of de auteurs mannen of vrouwen zijn en of dat in balans is, qua aantal? Hier op de redactie turven we af en toe. Omdat we willen weten of we misschien moeten bijsturen. Stel dat week in, week uit uitsluitend vrouwen op de opiniepagina’s staan. Dan is het hoog tijd om ook eens een stuk van een man te plaatsen. Maar u voelt het al, dat voorbeeld is niet reëel. De eerste zes weken van dit jaar was een kwart van de opinieartikelen door een vrouw geschreven. Dat is precies de verhouding die ook in de media in het algemeen geldt.

De vraag is natuurlijk of het iets uitmaakt. Wij denken van wel. In de eerste plaats omdat het voor lezers prettig is, zich te kunnen herkennen in de personen die in de krant staan, op welke manier ook. Dat werkt niet alleen bij kranten zo, maar ook op tv. Maar voor de redactie is er meer reden erop te letten dat verschillende groepen aan het woord komen. We willen voorkomen dat er te veel vanuit een eenzijdig perspectief wordt bericht. Dat geldt niet alleen als het gaat om de inbreng van vrouwen en mannen, maar ook voor bijvoorbeeld de aandacht voor de Randstad en de rest van Nederland.

Ram een kwartiertje tegen een boksbal aan

En nu komen we op gevaarlijk terrein, want wat maakt het voor de inhoud van een opiniestuk uit of het door een man of door een vrouw is geschreven? Schrijven vrouwen anders dan mannen, in het algemeen? Ik zou dat echt niet willen beweren, met een kleine uitzondering als het gaat om opinieartikelen. Neem het artikel van afgelopen zaterdag, over de omgang met dementerenden. De auteur ervan had stevige kritiek op de adviezen die doorgaans gegeven worden, adviezen in de zin van geduldig blijven, tong afbijten, niks van aantrekken. De auteur stelde als alternatief voor dat verzorgenden van dementerenden een boksbal kopen. Ram daar elke dag een kwartiertje tegenaan, terwijl je alle woorden uitschreeuwt die je die dag hebt ingehouden, en je bent er weer helemaal klaar voor, was de strekking.

Boksbal-boodschap heeft effect

De auteur is Sarah Blom, gedragsconsulent en ouderenpsycholoog. Natuurlijk had het ook door een man kunnen worden geschreven. Toch denk ik dat de verfrissende werking die van dit artikel uitgaat, in dit geval groter is juist omdat de auteur een vrouw is. Hier op de opinieredactie merken we dat vrouwen wat vaker dan mannen geneigd zijn een sussende en verzoenende boodschap uit te dragen in hun opinie. Daar is niets mis mee, maar het brengt ook weinig rimpeling teweeg in het publieke debat. Zo’n boksbal-boodschap heeft meer effect.

Voor de opinieredactie is de strekking van het artikel belangrijker dan de sekse van de auteur. Zet het artikel u als lezer aan het denken? Leidt het tot een geanimeerd debat aan de ontbijttafel, omdat de boodschap verrassend is? Alles wat binnenkomt leggen we langs de lat met onze criteria. We werken niet met een quotum. Vandaar dat we af en toe turven.

Maakt het u uit of er voldoende vrouwen in de krant staan?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden