Opiniewoningmarkt

Maak woningen in een leegstaande school

null Beeld
Beeld

Veel overheidspanden staan leeg. Die panden kunnen uitstekend omgebouwd worden tot betaalbare woningen, bepleit Marnix Norder, oud-wethouder volkshuisvesting in Den Haag.

Marnix Norder

Zeven Noord-Hollandse gemeenten schreven het kabinet een brandbrief over de nijpende woningsituatie. Ze zitten met de handen in het haar – en met hen bijna alle Nederlandse gemeenten. Hoe komen 27.000 nieuwe statushouders aan woonruimte terwijl de reguliere woningzoekenden ook al staan te dringen?

Veel overheidspanden staan leeg. Het ging volgens het CBS begin 2020 alleen al in de categorie ‘maatschappelijk vastgoed’ (scholen, buurtcentra, politieposten etc.) om 4470 gebouwen, 819.820 vierkante meter. Die panden kunnen uitstekend omgebouwd worden tot betaalbare woningen. Goed rentmeesterschap betekent vooral langetermijnbelangen bewaken. Een lege school wordt niet direct verkocht als er op termijn zicht is op nieuwe leerlingen. Maar als die kans er niet is, of er wordt geen nieuwe overheids­bestemming gevonden, dan kan het in de verkoop, zou je denken.

Traag

De praktijk is anders. Sommige panden waar woningen van gemaakt kunnen worden, staan jaren leeg. Ook de mogelijkheid van tijdelijke woningen wordt voor overheidsgebouwen nauwelijks benut. De oorzaak? Het gevoel van urgentie, volop aanwezig op afdelingen van gemeentehuizen die gaan over woonbeleid, woonurgentieverklaringen en het toewijzen van woonruimte, loopt volstrekt uit de pas met het gevoel van urgentie van collega-ambte­naren een paar deuren verder die bouwvergunningen en veranderingen van bestemmingsplannen voorbereiden. Hetzelfde geldt voor ambtenaren bij de afdeling vastgoed­beheer. Verkoop verloopt traag.

Die twee zaken (woonbeleid en vergunningen/vastgoed) zijn met ­elkaar verweven, maar dat besef is slechts bij weinigen doorgedrongen. Als een derde van het leegstaande oppervlak aan maatschappelijke panden wordt gebruikt voor statushouders, dan kunnen ruim twaalfduizend van hen, bijna de helft, aan woonruimte komen.

Of twaalfduizend pas gescheiden ouders, starters of zzp’ers – nog meer groepen die nauwelijks kans op een huis maken. Met minder impact op de Nederlandse natuur kan zo in korte tijd een grote groep woningzoekenden aan een plek achter de dijken geholpen worden.

Meer bouwen is nodig om de ­woningcrisis aan te pakken. Meer aandacht voor leegstaande overheidspanden is dat net zo goed. Wellicht moeten gemeenteambtenaren iets vaker bij elkaar op de koffie, al is het maar virtueel.

Lees ook:

Zo kwam Nederland aan een tekort van 331.000 woningen

Het tekort aan woningen in Nederland groeit, al jaren, en politiek Den Haag heeft dat laten gebeuren. Ook nu de wind heel zachtjes uit een andere hoek lijkt te gaan waaien, zal dat tekort nog blijven groeien.Vier redenen die verklaren hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden