OpinieOnderzoek
Maak van wetenschappelijk onderzoek geen karikatuur
Waardering vragen voor onderzoek dat aan HBO's wordt verricht kan ook zonder een valse tegenstelling met het universitair onderzoek te creëren, aldus universitair docent Janet Veldstra.
‘Hbo’s verdienen meer waardering voor hun wetenschappelijk werk’, schreef Mendeltje van Keulen (Opinie, 20 juni). Hoewel er niets op tegen is om meer waardering voor je werk te vragen is het jammer dat Van Keulen meent de in haar ogen ‘ingesleten beelden’ van het hbo te moeten beslechten met stereotype beelden over het wetenschappelijk onderwijs (wo).
Het beeld dat Van Keulen schetst van universiteiten waarin starre academici vanuit hun ‘ivoren toren’ de wereld beschouwen, verstoken van elk contact met de ‘echte wereld’, is echt een hopeloze karikatuur en aantoonbaar onjuist. Veel wetenschappers doen onderzoek dat niet alleen wetenschappelijk, maar ook praktisch heel relevant is en worden daar ook voor gewaardeerd. Kijk bijvoorbeeld eens naar de laureaten van de Stevinpremies.
Kennisdeling
De praktische waarde van onderzoek staat en valt echter met de wetenschappelijke kwaliteit ervan. Zo geldt in de kwaliteitstoetsing van het wo dat prestaties op de kwaliteitsindicatoren voor maatschappelijke relevantie pas tellen wanneer ze berusten op een kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk fundament. Van Keulen maakt niet duidelijk hoe dat wordt gewaarborgd in het hbo-onderzoek. In plaats daarvan bedrukt zij welk een belangrijke rol het hbo-onderzoek speelt voor de praktijk.
Dat het hbo een belangrijke rol speelt voor de praktijk zal niemand in twijfel trekken, maar betogen dat dit alleen geldt voor het hbo en niet voor het wo is pertinent onjuist. Universiteiten zien kennisdeling als een belangrijke taak van de moderne wetenschap. Verschillende subsidieverstrekkers eisen dit ook. In veel onderzoeksconsortia zijn naast academische partners dan ook praktijkpartners zoals bedrijven en overheden betrokken, zodat wetenschappelijke bevindingen direct effect kunnen hebben op de praktijk.
Wereldvreemd
Dat academici de brug slaan tussen theorie en praktijk is ook duidelijk terug te zien in het academisch onderwijs waar studenten leren hoe ze wetenschapstheorieën, principes en concepten kunnen toepassen om maatschappelijke problemen te begrijpen en op te lossen. In het wo wordt dus heel expliciet de connectie tussen theorie, praktijk en onderwijs gemaakt.
Kortom, het universitair onderzoek neerzetten als wereldvreemd om meer waardering te creëren voor het hbo-onderzoek polariseert alleen maar en draagt niet bij aan meer waardering. Een realistisch oog hebben voor de wederzijdse kwaliteiten doet dat wel.
Lees ook
De hbo’s verdienen meer waardering voor hun wetenschappelijke werk
Hooggeleerde collega’s zouden vanuit de ivoren toren van de universiteit een moeten kijken naar de hbo’s. Ook daar wordt wetenschap bedreven. Anders, maar dit kan de theoretischer benadering van universiteiten prima aanvullen, meent Mendeltje van Keulen, lector aan de Haagse Hogeschool en docent aan de Universiteit Leiden.