null Beeld

CommentaarDuurzaamheid

Maak Tata Steel tot speerpunt in de energietransitie

Het goede nieuws is dat een stevig klimaatbeleid de steun heeft van brede lagen van de Nederlandse bevolking. Maar die steun is niet vanzelfsprekend, zo blijkt uit de eerste volksraadpleging over klimaatbeleid, uitgevoerd door de TU Delft en Universiteit Utrecht. Staalbedrijf Tata Steel zou daarbij wel eens een sleutelrol kunnen gaan spelen, met dank aan Urgenda.

De meer dan tienduizend Nederlanders die aan de raadpleging deelnamen, vinden dat ook grote bedrijven serieus hun CO2-uitstoot moeten aanpakken. Begrijpelijk, want 86 procent van alle broeikasgassen komt voor rekening van vijftien sectoren, bleek vorig jaar uit De Vuile 15 van Trouw. De metaalindustrie – uitstoot: 7,8 megaton broeikasgas – staat op nummer 11. Of eigenlijk: Tata Steel staat op nummer 11, want deze ene fabriek is verantwoordelijk voor bijna alle uitstoot van de sector. Ter vergelijking: de broeikasuitstoot van Tata is gelijk aan die van ruim 800.000 huishoudens.

Tata Steel ligt ook bij omwonenden en lokale actiegroepen juridisch onder vuur. Wat Tata uitwalmt, onder andere aan stikstof en fijnstof, leidt aanwijsbaar tot gezondheidsschade. Ook Milieudefensie, gesterkt door het vonnis in de Shell-klimaatzaak, heeft de staalfabriek in het vizier en eist actie om de CO2-uitstoot te verminderen.

Interessanter is het plan om Tata op waterstof te laten draaien

Tata zit dus aan alle kanten, ook financieel, klem. Op het vergroeningsplan van de directie is ondertussen wel wat aan te merken. Dat leunt sterk op ondergrondse opslag van CO2 – natuurlijk met miljardensteun van het rijk, een kostbare én onzekere techniek. Ook miljarden aan overheidsgeld investeren in nieuwe, schonere installaties is geen oplossing zolang deze installaties op gas draaien.

Veel interessanter, en dat lijkt nu ook premier Rutte te begrijpen na een stevig gesprek met Urgenda-directeur Marjan Minnesma, is het Urgenda-plan om Tata Steel een toekomst op waterstof te bieden. Kolen en gas maken dan plaats voor waterstof, te maken met de elektriciteit die enorme windmolens gaan opwekken in zee. Voor de kust van IJmuiden was al een energie-eiland voorzien. Bewezen techniek, écht schoon en in tien jaar te realiseren, denkt Minnesma.

Als het kabinet dan toch het bedrijfsleven met vele miljarden gaat steunen om het klimaatprobleem aan te pakken, dan verdient dit plan alle aandacht. Zoals de Deltawerken een visitekaartje zijn geworden voor de Nederlandse weg- en waterbouwsector, kan de metamorfose van Tata Steel Nederland tot écht groene staalfabriek een opsteker zijn voor de snel groeiende duurzame energiesector. Voor klimaat én werkgelegenheid is dat van groot belang. Zo’n kans is uniek en de politiek mag die zich niet zo maar laten ontglippen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden