null

OpinieOnderwijs

Maak ruimte voor de werkelijk gemotiveerde student

Scholieren die met huiswerktraining naar de universiteit werden geduwd, de Amsterdamse student Teun Toonen zag ze met eigen ogen. Dat moet anders, schrijft hij.

Teun Toonen

Met instemming las ik dat ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins betoogt dat onze economie en samenleving behoefte hebben aan vakmensen, waarbij het streven van de overheid naar nóg meer academici niet helpt (Opinie, 11 januari). In Amsterdam wordt dit probleem verergerd doordat hoogopgeleide ­ouders graag zien dat hun kinderen op een school terechtkomen met gelijken, wat leidt tot elitescholen die kinderen voorbereiden op het hoger ­onderwijs.

Niet alleen de overheid stimuleert een toename van het aantal hogeropgeleiden, ook het gestegen aantal hogeropgeleide ouders spoort het nageslacht aan om in hun voetsporen te treden.

Klaarstomen

Tijdens mijn basisschooltijd in het Amsterdamse Oud-Zuid ervoer ik dit van dichtbij met klasgenootjes die na schooltijd naar peperdure bijlessen en huiswerkbegeleiding werden gestuurd om richting het vwo te groeien. Veel leerlingen van mijn middelbare school in Castricum werden buiten schooltijd klaargestoomd voor de universiteit.

Inmiddels ben ik zelf sinds tweeënhalf jaar een van de vele academische studenten. Bij medestudenten ontwaar ik vaak een gebrek aan innerlijke motivatie. Tentamentrainingen tot externe scriptiebegeleiders of zelfs scriptieschrijvers worden aangegrepen om studies tot een goed einde te brengen.

Scheefgroei

Schroef daarom als overheid het niveau van het hoger onderwijs op. Maak er een doel van om studenten de volledige propedeuse binnen één jaar te laten halen – minder studiepunten zijn alleen aanvaardbaar als er sprake is van verzachtende omstandigheden. En zorg dat opleidingen goede begeleiding van studenten bieden, met meer nadruk op kleinschaligheid, en voorkom dat tentamentrainingen en scriptiebureaus leiden tot een makkelijkere weg naar diploma’s. Dit draagt bij aan de kansengelijkheid in het hoger onderwijs én trekt studenten met een eigen motivatie aan.

Studenten met een motivatie van buitenaf (ouders of het door de overheid gecreëerde schoolsysteem) vallen zo af en komen op een plek terecht waar hun hart en kwaliteiten wél liggen. Combineer dit met een investering in de kwaliteit en de breedte van het beroepsonderwijs, en de maatschappelijke scheefgroei wordt tegengegaan.

Een serie van relatief kleine overheidsmaatregelen kan in mijn ogen een grote stap betekenen richting een meer uitgebalanceerde beroepssamenstelling die beter aansluit op de vraag naar werknemers in de samenleving.

Lees ook:

Bezorgdheid over betaalde scriptiebegeleiders

Steeds meer studenten huren een commerciële scriptiebegeleider in voor hulp bij hun scriptie. De onderwijsbonden vinden dat het hoger onderwijs tekortschiet in de begeleiding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden