Het antwoordMonic Slingerland

Maak ruimte voor de kleine boer

null Beeld

Willen we betalen voor de boer als natuurbeheerder? Lezers vinden dat de boer niet de dupe moet worden van de stikstofcrisis.

Bio-industrie afschaffen

De intensieve veehouderij (lees: bio-industrie) is verantwoordelijk voor enorm veel leed (veestapel, weidevogels, insectenwereld, bodemkwaliteit en biodiversiteit) en moet derhalve worden afgeschaft. In dit kleine land is uitsluitend ruimte voor de kleine boer. Het liefst biologisch of, beter, biologisch-dynamisch boerend. Van de overheid is niets te verwachten. De bio-indus­trie dient zelf het voortouw te nemen voor deze operatie. Dat hierdoor vlees en zuivel een hogere prijs krijgen is niet meer dan normaal.

Jan Kleinjan, Zwolle

Subsidie voor natuur

Uit Brussel komt per jaar 800 miljoen euro EU-geld naar de Nederlandse landbouw. Zonder er iets voor te doen, krijgt een boer al zo’n 260 euro per hectare inkomenssteun. Als we met deze honderden miljoenen overheidsgeld alleen boeren steunen die natuur en landschap versterken, zal er een groot wonder gebeuren op het platteland. Het water wordt schoner en bloemen, insecten en vogels komen weer terug. Het geld voor de boer als natuurbeheerder is er dus al.

Gerrit Krajenbrink, De Heurne

Levenskwaliteit

Sinds jaar en dag werken biologisch-dynamische boeren als natuurbeheerder. Ik koop die producten met het Demeter-keurmerk om mijzelf en mijn kinderen met het allerbeste te voeden. Uiteraard heeft kwaliteit een prijs. Hoe doe je dat, vragen mensen me? Simpel, geef niet meer uit dan je hebt en probeer binnen die grenzen levenskwaliteit voor iedereen prioriteit te geven.

Corien Neleman, Breda

Extra waarde

Kunnen wij, boeren, naast goedkoop, betrouwbaar voedsel ook zorg dragen voor de natuur? Alleen als er waarde toegekend wordt aan deze extra diensten. Dat vraagt van ons een andere mindset, na generaties lang grootgebracht te zijn in een systeem waar alleen meer eindproductie meer inkomen biedt. Daar zijn veel boerencoöperaties multinationals mee geworden.

Heleen Lansink-Marissen, boerin Haaksbergen

Wensdenken

Zolang het ge- en misbruik van de natuur niet goed wordt beprijsd, onze economie gebaseerd op schaarste niet wordt getransformeerd en we gefocust blijven op oneindige groei, is een sleutelrol voor de boer in natuurbeheer helaas wensdenken.

Nico de Wit, Haarlem

Verdubbeling melkprijs

De oplossing is eenvoudig: betaal de boeren het dubbele van de huidige melkprijs. Dan kan de veestapel gehalveerd worden en behouden de boeren hun inkomen. Door zowel de politiek als de consument (die zo goedkoop mogelijk zijn inkopen wil doen) zijn de boeren gedwongen tot schaalvergroting en intensivering van hun bedrijf, opdat zij nog een redelijk inkomen hebben. Het is niet eerlijk en niet redelijk om de kosten van de stikstof- en duurzaamheidsproblematiek op de boeren af te wentelen. Tenslotte heeft de hele samenleving jarenlang geprofiteerd van de goedkope melk.

Teake Stavenga, Pijnacker

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden