null Beeld

OpinieCommentaar

Maak het gebruik van munten en papiergeld niet onbetaalbaar

Banken rekenen steeds meer kosten voor basale bankzaken door aan de consument. Dat valt te billijken als de dienstverlening hierdoor op het vereiste niveau blijft. Maar juist daar valt wel het een en ander op af te dingen.

Voor de moderne mens zijn inderdaad de bank-apps en nieuwe digitale bankdiensten een uitkomst. Zij kunnen tegenwoordig op elk gewenst moment thuis hun bankzaken regelen. Maar dat geldt zeker niet voor de Nederlanders die nog steeds vooral met munten en papiergeld betalen. Omdat ze niet anders kunnen of willen. En dit betreft geen kleine groep, want het gaat alleen al om een paar miljoen laaggeletterden, digibeten en ouderen.

Toch neemt de dienstverlening voor deze groep feitelijk al jaar op jaar af, terwijl hun bankkosten wel toenemen. Eerst zagen ze de bankfilialen in eigen buurt of dorp verdwijnen. Tegenwoordig verdwijnen ook steeds meer pinautomaten, omdat de digitale bankklant minder papiergeld gebruikt en de automaten kwetsbaar zijn voor plofkraken. De banken vragen tegelijkertijd steeds meer geld van de consumenten. Meer voor basis-administratiekosten, meer geld voor het pinnen, rood staan wordt duurder, minder of negatieve rente op spaargeld boven een ton, terwijl de rente structureel al zo laag is.

Ontmoedigingsbeleid

De conclusie kan bijna niet anders zijn dan dat banken bij het vragen om geld voor pinnen een duidelijk ontmoedigingsbeleid voeren. Het lijkt erop dat ze het liefst willen dat alle consumenten voortaan gebruikmaken van digitaal geld. Toch kan dat niet de bedoeling zijn. Het druist in ieder geval in tegen de beloftes van de overheid dat betalen met fysiek geld altijd mogelijk moet blijven.

Het digitale betalingsverkeer heeft een grote vlucht genomen, met de op poker lijkende cryptohandel als nieuwste loot aan de stam. Maar sommigen worden onevenredig getroffen door dit bankenbeleid, omdat ze geen alternatief hebben. Dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), de ouderenbonden en de Consumentenbond hierover de noodklok luiden, is dan ook een meer dan serieus te nemen signaal.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wees er recent op dat fysiek geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult in de samenleving. Dat mag geen vrijblijvende constatering zijn. Verwacht mag worden dat de DNB in overleg met de banken ervoor zorgt dat het gebruik van fysiek geld toegankelijk én betaalbaar blijft.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden