null Beeld

OpinieVerduurzaming

Maak grote sportevenementen groener

Michel Riemersma en Maxime Eiselin

Benut de pauze in het sportseizoen om ook na te denken over duurzamere wielerrondes, en andere manifestaties, bepleiten Michel Riemersma en Maxime Eiselin. Beide zijn experts groene economie bij de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature (IUCN NL).

In de serie over ‘sport en duurzaamheid’ behandelde Trouw de noodzaak en mogelijkheid om permanente sportlocaties in Nederland te vergroenen. Een minstens zo grote uitdaging ligt in het natuurvriendelijk maken van sportevenementen die plaatsvinden op tijdelijke locaties en in de vrije natuur.

Sport en natuur gaan hand in hand: sporters zijn voor hun trainingen en wedstrijden gebaat bij schone lucht en water. Niemand wil een smogmasker nodig hebben tijdens het rennen van een stadsmarathon (zoals in Peking in 2014) of zwemmen in een open riool (Rio 2016). En het oog wil ook wat: een wieleretappe in de Franse Ardèche is een stuk vermakelijker dan 150 km-rondes op een grijs industrieterrein.

Gelukkig hebben grote wielerrondes, de Olympische Spelen, het Europees voetbalkampioenschap EURO 2020, skiparadijzen en zelfs de Formule 1 inmiddels stappen gezet in de verduurzaming van hun evenementen. Sporters, supporters, sponsors, overheden en lokale gemeenschappen eisen steeds vaker een gedegen natuurbeschermingsplan voor een evenement.

De coronacrisis gooit de sportkalender danig overhoop. Maar sportorganisatoren kunnen deze stilstand juist benutten om zich te bezinnen op de gevolgen van toekomstige sportevenementen voor biodiversiteit.

Het Internationaal Olympisch Comité en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) publiceerden onlangs algemene richtlijnen om de negatieve druk van sportevenementen op biodiversiteit te verminderen. Die richtlijnen bieden aanknopingspunten voor het vergroenen van uitgestelde evenementen:

1. Hergebruik evenementlocaties

Aanpassingen aan stadions en bijbehorende infrastructuur voor een groot evenement gaan soms ten koste van

biodiversiteit. Zo is voor de bouw van het Olympisch stadion in Tokio vermoedelijk illegaal tropisch hout gebruikt en werd in Rio gegolfd op voormalig natuurgebied. Ook maatschappelijk en financieel zijn flinke kosten gemoeid met het organiseren van een groot toernooi. Er valt dus (natuur)winst te behalen door minder te rouleren in toernooiorganisatie en meer gebruik te maken van bestaande faciliteiten.

2. Vergeet natuurlijke bewoners niet

Evenementen zoals wielerrondes doorkruisen grote gebieden. Nu de Giro en Vuelta in het najaar zijn ingepland, is een nieuwe beoordeling van de natuurimpact nodig. Want het publiek wordt op veilige afstand gehouden met weg-afzettingen, maar dieren hebben daar geen boodschap aan. Om botsingen met overstekend wild te voorkomen, zouden etappes in de bergen in het late najaar bijvoorbeeld vroeger moeten eindigen. In de schemering is immers meer kans op overstekende dieren en verlichting in een natuurgebied verstoort het bioritme.

3. Verspil geen reeds geproduceerde merchandise

Nu de EURO 2020 en de Olympische Spelen uitgesteld zijn tot 2021, vrezen verkopers dat hun reeds geproduceerde merchandise in de vuilnisbak belandt. Laten we dat materiaal alsjeblieft niet afdanken vanwege een jaartal. Bovendien kunnen sponsoren en ondernemers zich afvragen of ze voortaan niet minder merchandise op de markt willen brengen om het gebruik van grondstoffen en plasticvervuiling te verminderen.

4. Beperk verplaatsingen

Hoe gaan we de klimaatdoelen halen als sporters en supporters continu van stad naar stad moeten? EURO 2020 kan de uitstoot van broeikasgassen beperken door in 2021 niet in twaalf speelsteden in heel Europa te spelen, maar in één land of regio. Genoeg kansen dus voor de sportsector om schade aan de natuur te voorkomen. Laten we deze pauze in de georganiseerde sport benutten, zodat we binnenkort weer duurzaam van buitensport kunnen gaan genieten.

Lees ook:

Ultrasprinter stort zich op een klus voor de lange adem: de sportwereld klimaatneutraal maken

Oud-schaatser Michael Poot stimuleert gemeenten en andere eigenaren om hun sportaccommodaties milieuvriendelijker te maken. Juist dit is de tijd om plannen te maken, vindt hij. Deel 7 (slot) van een serie over duurzaamheid en sport.

Van winderige keet naar energiezuinig clubhuis van bamboe

Duurzaam kan óók nog mooi zijn. Met dat idee realiseerden de leden van RFC Haarlem zelf een nieuw clubhuis van bamboe. Deel 6 in een serie artikelen over duurzaamheid en sport.

Oud-Nam-ingenieur draaide de gaskraan dicht van het energieslurpende zwembad

Zwembaden zijn notoire energieslurpers. In het Drentse Tynaarlo wist Barend Lukkien dat te doorbreken. Met opvallende resultaten. Deel 5 van een serie over duurzaamheid en sport.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden