OpinieGezondheid

Maak gebruik van alternatieve zorg, zoals psychosociale therapie, om wachtlijsten ggz weg te werken

null Beeld

Nu de reguliere geestelijke gezondheidszorg de vraag niet aan kan, wordt het tijd ruimte te maken voor alternatieven, vindt Sanne de Bree Wondergem, voorzitter Beroepsvereniging Het NVPA voor psychosociale therapie.

Sanne de Bree Wondergem

Vorige week zaterdag pakte ik Trouw van de mat en las ik de voorpagina over de onoplosbaarheid van de wachtlijsten in de ggz. Wat ik las maakte me blij. Niet dat ik blij ben met de wachtlijsten, maar ik voelde een opluchting dat de waarheid eruit is. In het bijbehorende interview in de Verdieping zei mevrouw Peetoom, de voorzitter van De Nederlandse ggz, ook dat ze een nare boodschap heeft, maar gegeven de situatie een reële.

Nu ligt de weg open voor nieuwe mogelijkheden, buiten de gebaande wegen. En die wegen zijn er al jaren, maar helaas is er al die tijd niet naar gekeken. Op de buitenwegen werken de ruim 900 leden van mijn beroepsvereniging, het NVPA, een beroepsvereniging voor psychosociale therapie. Al onze therapeuten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Zo zijn zij allen HBO+ opgeleid en voldoen zij aan de eisen van bij- en nascholing en visitatie.

Het is bij velen al jaren bekend dat wij goed zijn in ons werk en écht een waardevolle bijdrage leveren aan het leven van duizenden mensen. Alleen valt onze zorg niet binnen de reguliere zorg maar onder de complementaire en dat is de reden voor de politiek en ook voor de reguliere zorg om ons niet een plek te geven binnen het huidige bestel. Terwijl wij niet onderdoen voor de zorg die geleverd wordt in ggz-instellingen.

Falende jeugdhulp

In Trouw van 27 oktober stond een artikel over de brandbrief van gemeentelijke kinderombudsmannen over falende jeugdhulp. Hierin werd een voorbeeld gegeven van een moeder met haar zoontje van zes jaar. Van de gemeente kreeg ze te horen dat de ggz-instelling over negen maanden plek had, terwijl ze bij een instelling om de hoek de volgende dag al terecht kon. Alleen was die instelling geen partner van de gemeente. Dikke kans dat deze instelling valt onder de complementaire zorg.

Mijn intentie als voorzitter van het NVPA is dat we deze buitenwegen kunnen gaan verkennen samen met de politiek, de reguliere zorg en als het kan met mevrouw Peetoom. Dat we de vooroordelen en angst die er vaak nog leven voor de complementaire zorg voor eens en altijd achter ons kunnen laten. Godzijdank wordt er in de praktijk al heel veel samengewerkt tussen reguliere en complementaire zorg, met positief resultaat.

Als laatste wil ik nog even aanstippen wat mevrouw Peetoom zei in het interview, dat het soms ook gaat over hoe je met het leven dealt en dat daar in de samenleving meer aandacht voor moet komen. Deze uitspraak is mij uit het hart gegrepen. Zolang het goed gaat, we alle ballen in de lucht kunnen houden, redden we het. Maar op het moment dat er dan iets gebeurt waardoor we uit balans raken, vallen de ballen op de grond en soms vallen we er zelf achteraan.

Draad oppakken

Het leven is momenteel voor heel veel mensen een grote uitdaging. Mensen hebben vaak geen idee hoe ze de draad moeten oppakken. Ze krijgen van huis uit mee om hard te werken en hun best te doen, maar als dat niet voldoende is, weten velen van hen niet hoe je hiermee om kunt gaan.

De suggestie van mevrouw Peetoom om hier op scholen meer aandacht aan te geven, juich ik van harte toe. Ook hierin kunnen regulier en complementair met elkaar optrekken om jonge mensen te leren hoe ze goed met elkaar én met zichzelf kunnen leven.

Lees ook:

Ggz-instellingen: Lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn onoplosbaar

Te lange wachttijden teisteren de geestelijke gezondheidszorg al jaren. Nu zeggen de instellingen: ze oplossen lukt niet. Een debat over wat wel en geen ggz-zorg is, is daarmee ‘onontkoombaar’.

Lees ook:

‘De wachttijden in de ggz worden niet korter’, stelt voorzitter Ruth Peetoom

Wie hoort wel in de ggz en wie niet? Daarover moet in tijden van schaarse zorg gepraat worden, vindt Ruth Peetoom, sinds september de voorzitter van De Nederlandse ggz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden