De vraag vanMonic Slingerland

‘Maak een einde aan de vrije uitloopkat’

Moet de kat buiten aan de lijn, vroeg de krant in navolging van juristen. Er kwamen veel antwoorden, soms met veel emotie.

Overlast

Wat zou het fijn zijn, als er eindelijk iets wordt gedaan aan de overlast van katten. Ja, ze hebben een functie bij het vangen van muizen en ratten. Maar wat zou ik blij zijn, als hun gejank in de nachten is verdwenen en ik de zandbak en het bloemenbed verschoond zie van hun uitwerpselen.

F. Hendriks Nijmegen

Ongevaarlijk

Ik heb twee katten en die genieten volop van het buitenleven. Natuurlijk vangen ze wel eens een muis, maar zelden vogels. Als je onopgevoede honden los laat lopen, kunnen ze een gevaar worden voor mensen. Katten niet, die horen niet aan de lijn.

Sven van Gestel Soest

Bel

De norm moet worden: bind uw kat de bel aan. Zodat vogels in elk geval nog enige kans krijgen te ontkomen.

Matt Megens Berghem

Huisgenoten

Natuurlijk moeten katten aan de lijn. Ik heb er twee als huisgenoten, maar zou het vreselijk vinden als ze een nest leeghalen of een ander dier doden. Puur voor hun plezier, want ze krijgen iedere dag eten. Pas na een training met het tuigje mogen ze bij mij naar buiten.

Marie José Robben Amsterdam

Jachttechniek

Het vangen van prooidieren vergt veel jachttechniek. Katten leren die kunst vooral in hun eerste levensjaar. Jonge katten een jaartje binnenhouden, voorkomt dat ze goede jagers worden. Ook is het zaak ze daarna alleen naar buiten te laten, als het licht is. Zo zullen de meeste katten hun behoefte op de bak blijven doen. Bovendien zijn parttime binnenkatten aanhankelijker dan vrije uitloopkatten.

Angeline Heijna Wageningen

Kattenren

Ik mis de mogelijkheid van de kat buiten in een ren. Er moet dan een gat in een buitenmuur gemaakt worden, en een kattenluik. Kat blij en vogels blij.

Jean-Louis Stahlecker Zoetermeer

Schuldig?

Al duizenden jaren sluipen katten als muizenvangers rond onze huizen en erven. Nu de vogelstand keldert, omdat we het platteland steriliseerden en onze tuinen betegelden, hebben wetenschappers het buskruit opnieuw uitgevonden. Nu blijken ineens de katten het te hebben gedaan.

Mirjam Pels Amsterdam

Waslijn

Rovende, onberekenbare, hardleerse en moorddadige mormels horen niet alleen buiten, maar ook binnen aan de lijn. Liefst aan de waslijn.

J. Czerwinski Berkel en Rodenrijs

Baasjes

De grootste oorzaak van het roofgedrag van katten huist in de eigenaars die ze ongelimiteerd buiten laten lopen. Met een luikje is de kat te sturen: dicht tijdens de nacht, later open in de broedtijd van vogels. Zo kan de kat zich niet ongebreideld voortplanten.

Tineke Heidenis Dieren

Guus kom naar huus

De publiciteit heeft onze ogen geopend: we houden Guus nu ’s nachts binnen.

Jeantine Torbijn Rotterdam

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden