OpinieEconomie

Los deze economische crisis op door zelf minder te werken

null Beeld
Beeld

De economische en sociale gevolgen van dit coronatijdperk zijn enorm. Ga minder werken, raadt duurzaamheidsadviseur Max Beijneveld aan.

Max Beijneveld

Het was even schrikken toen een vriendin na een maand het contract van haar eerste baan ontbonden zag worden. Achter het overduidelijke leed van de overledenen en zieken door het coronavirus schuilt het leed van de mensen die hun baan verliezen. De economische en sociale gevolgen van deze crisis zijn enorm. Zo voorspelt het IMF dat de wereldwijde economie met 3 procent zal krimpen. In Nederland verloren in maart alleen al 17.000 mensen per saldo hun baan en spreekt men van corona-armoede.

De pijnlijke waarheid is dat de recessie die het gevolg is van deze crisis, positief uitpakt voor het klimaat. Zo verwacht het Internationaal Energie Agentschap dat de wereldwijde uitstoot in 2020 met 8 procent zal dalen; bijna gelijk aan de 7,6 procent reductie die vanaf 2020 jaarlijks nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.

We moeten op alle vlakken minderen

Wat de crisis duidelijk maakt, is dat we ook op lange termijn op alle vlakken moeten minderen. Ook voor de planeet. Zoals Kate Raworth in haar boek ‘Doughnut Economics’ stelt: de eerste stap naar een duurzamere economie is het reduceren van onze vraag. Is het mogelijk de toegenomen werkloosheid op te lossen met behoud van de behaalde klimaatwinsten? Ik meen van wel.

Ik heb ervaren dat ik ook van minder inkomen goed kan rondkomen. Hoe dat eruitziet ervaren we nu. In plaats van een reis naar het buitenland blijf ik in Nederland. In plaats van dat ik een nieuwe motor koop, werk ik in de tuin. In plaats van dat ik naar een festival ga, maak ik zelf muziek. Activiteiten waarmee ik de aarde minder belast en die mij bovendien meer voldoening geven.

Als ik van minder kan rondkomen, hoef ik minder te werken. Waarvan mensen zonder baan profiteren. Nederland telt 273.000 werklozen ten opzichte van negen miljoen werkende Nederlanders. Dat betekent dat als alle werkende Nederlanders wekelijks een uur minder werken (en dus ongeveer 3 procent loon inleveren) we alle werklozen een 32-urige werkweek zouden kunnen bieden.

Wereldwijd zou dat leiden tot een eerlijkere en schonere planeet. Zodat bij de volgende crisis niet een starter zijn baan hoeft te verliezen. Of een arme boer in Afrika zijn oogst ziet mislukken als gevolg van de opwarming van de aarde. En zodat wij allemaal op ons sterfbed geen spijt zullen hebben dat we te veel werkten in plaats van die tijd met onze dierbaren door te brengen.

Lees ook:

Het kabinet moedigt omscholing en reorganisaties aan

Bedrijven en werknemers moeten veranderen, vindt het kabinet, nu de economische recessie langer lijkt te zullen duren dan gedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden