Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Loonmatiging is niet de oplossing voor de huidige recessie, integendeel zelfs

Opinie

Hoofdredactie

© Thinkstock
Commentaar

In het Theater der Voorspelbaarheden trad vorige week ondernemersvoorzitter Wientjes op. Hij stelde, hoe verrassend, voor de lonen te bevriezen. De nullijn helpt, zei hij.

De nullijn hielp, dat is waar, in de jaren tachtig, toen het Nederlandse bedrijfsleven aan concurrentiekracht had ingeboet. De nullijn zou nu echter niet helpen, omdat de omstandigheden anders zijn.

Problemen met de economie zijn er zeker: die krimpt weer. De crisis die begon in het bankwezen in de herfst van 2008, sleurt nu voor de tweede keer de economie omlaag.

De overheid heeft de eerste crisis opgevangen door banken te redden en haar uitgaven op te voeren. Daardoor is de overheidsschuld opgelopen, zodat de regering nu bijna niet anders kan dan bezuinigen. Deze tweede crisis kan onze overheid dus niet opvangen.

Juist daarom is het van belang dat de consumenten wel de ruimte hebben om hun bestedingen op peil te houden. Want als, tegelijk met de overheid, ook de burgers gaan bezuinigen, komt de economie in een spiraal naar de bodem. In sectoren waar daarvoor ruimte is, moet dan ook een loonsverhoging worden nagestreefd die in elk geval de inflatie compenseert. Zo'n redelijke loonstijging is goed voor de Nederlandse economie.

Er is in veel bedrijven ook ruimte voor, want die zijn zeer competitief. Dat blijkt uit het feit dat Nederland veel meer exporteert dan het importeert. Het exportoverschot dat we daardoor hebben is hallucinant groot. De handelsoverschotten van Duitsland en Nederland zijn de tegenhanger van de tekorten van Zuid-Europa. In heel Europa moet nu worden bezuinigd. Het is goed als dan in de sterke economieën van Noord-Europa met hun competitieve bedrijven in elk geval de burgers hun bestedingen op peil kunnen houden. Redelijke loonstijging in Noord-Europa is goed voor de economie van heel Europa.

Tot slot toont de teloorgang van Nedcar aan dat voor het in elkaar schroeven van elders gemaakte productonderdelen in Nederland geen toekomst is, hoezeer je de lonen ook matigt. Toekomst hebben innovatieve bedrijven die op hun terrein de wereldmarkt beheersen. Die krijg je niet met loonmatiging, die krijg je met onderzoek en ontwikkeling. Redelijke loonstijging past bij een innovatief Nederlands bedrijfsleven.

Omdat we ook een ecologische crisis beleven, wordt die loonstijging hopelijk eerder aan een elektrische auto dan aan een vliegreis besteed. Duurzaamheid blijft van elk herstel de randvoorwaarde.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie