OpinieLachgas

Lokaal verbod op lachgas is niet genoeg

Grijp nu in om schade bij onze kinderen door lachgas te voorkomen. Bij andere gevaarlijke middelen waren we te laat, schrijft Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem.

Drugs, roken en alcohol. Dagelijks wijzen we op de gevaren. Doodskoppen op sigarettenpakjes, de overheid die pillen test tijdens festivals en reclames die vertellen dat je met mate moet drinken. Aan de achterkant proberen we nu de schade te beperken, omdat we te laat waren om deze problemen aan de voorkant te tackelen.

Nu we weten hoe gevaarlijk deze middelen zijn, hebben we de plicht te handelen. We kunnen het snelgroeiende probleem van lachgas nu nog in de kiem smoren en de jeugd beschermen.

Het onderdeel ‘burgervader’ van burgemeester is soms heel letterlijk. Net als een ouder moet je op z’n tijd een norm stellen, waarschuwen, en vooral: op onze kinderen passen. Vanuit mijn rol als burgervader wil ik dat nu doen, want lachgas is geen lolletje. Sommigen spreken luchtig over ‘overlast’, terwijl artsen alarm slaan over dit snel groeiende gezondheidsgevaar voor kinderen.

Akelige voorbeelden

In de brief van staatssecretaris Blokhuis zeggen deskundigen dat al na eenmalig gebruik ernstige neurologische schade kan intreden. De voorbeelden zijn akelig zichtbaar. Twee Twentse twintigers raakten verlamd en ook een Arnhemse jongen ondervindt nog dagelijks de verdrietige gevolgen van lachgas. De afgelopen twee jaar werden tientallen jongeren met ernstige klachten behandeld.

Ik haal graag iedereen uit de roes die gelooft dat alleen voorlichting en het bestrijden van overlast kinderen behoedt voor deze lachgasrage. Dat helpt net zo min als een verbod alleen. Vriendengroepen trekken erop uit met patronen en ballonnen. Ze denken: “Als ik het gewoon in de winkel kan kopen, hoe slecht kan het dan zijn?”

Elke relativering is een teken van onverantwoordelijkheid. Wat mij betreft is verkoop van lachgas aan kinderen een criminele daad. Een ondernemer moet geen troep verkopen die hij ook niet aan zijn eigen kind zou geven. Iedere ouder moet in gesprek gaan met zijn kind. En van Kamerleden verwacht ik dat zij doen wat in hun macht ligt.

Internet en koeriers

Daar hoort ook een verbod bij. Het is onze plicht én het werkt. De gevaren van lachgas waren in Arnhem al langer duidelijk. We troffen zelfs gebruikers aan in de basisschoolleeftijd. Door ons lokale verbod snijden wij verkopers de pas af. Maar via internet en koeriers lopen huiskamers vol. Daar kan ik nu niets tegen doen, maar Den Haag wel. Daarom is het verbod van staatssecretaris Blokhuis een welkome aanvulling.

Toch twijfelt een deel van de Kamer. Het voorstel van de staatssecretaris kan misschien niet op een meerderheid rekenen én er is gemorrel over slechte communicatie onderling en de uitvoerbaarheid. Wij hebben het in Arnhem aangedurfd om voorop te lopen door met een algeheel verbod te komen.

Volksvertegenwoordigers, ik vraag u: kom uit die loopgraven en steun ons om de aanpak sluitend te maken.

Laat mij als burgervader waarschuwen: bij wiet en xtc zijn we te laat geweest waardoor drugsgebruik is genormaliseerd, weekendgebruikers de hand boven het hoofd wordt gehouden, criminelen hoogtijdagen vieren en de overheid wanhopig wordt. Met lachgas zijn we nu nog op tijd. We kunnen hier de horeca aan, en de aanpak op straat. Maar het thuisgebruik en de online verkoop nog niet. Een bredere aanpak is nu nodig, en capaciteit om dat waar te maken. Laat dit ook een opstap zijn voor een breed maatschappelijk debat over hoe we omgaan met drugs.

Ouders, ondernemers en volksvertegenwoordigers: neem uw verantwoordelijkheid. Sluit niet de ogen, maar sluit je aan. Voor onze kinderen.

Lees ook:

Een verbod op lachgas, hoe wil de overheid dat handhaven?

Lachgas wordt verboden, omdat het gevaarlijk is voor de gezondheid. Maar het verbod dat staatssecretaris Blokhuis vandaag aankondigt, werpt wel de vraag op: wie gaat dat handhaven? De VVD in de Tweede Kamer waarschuwt: schiet niet met kanon op mug. D66 noemt het besluit ‘een kramp’.

Verslavingszorg waarschuwt: verkoop lachgas moet scherper gecontroleerd

Twee twintigers zijn in het ziekenhuis opgenomen met verlammingsverschijnselen na het overmatig gebruik van lachgas. Deskundigen pleiten voor meer controle op de verkoop van het verslavende middel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden