De vraag vanMonic Slingerland
Lokaal kopen geeft een goed gevoel, maar is het niet wat verwarrend?
Achter de leus 'koop lokaal’ zit ook een commercieel belang.
Omfietskaas, die is er tegenwoordig ook. En omfietsgroente, denk aan bossen prei die uit de fietstas steken. Boodschappen doen bij lokale ondernemers levert veel op. Het geeft een goed gevoel dat je door lokaal te kopen heel wat reiskilometers bespaart van de producten die je daar haalt. De groente hoefde niet ingevlogen of verscheept te worden, de melk of de yoghurt niet gekoeld opgeslagen in het distributiecentrum en daarna weer vervoerd naar de supermarkt.
Daarnaast is er het contact met de lokale leverancier, altijd leuker dan de zelfscan in de supermarkt of de haastige bezorger van een busje. De kaasboerderij, de melkveehouderij, de tuinderij in de buurt. En als het inderdaad om omfietsen gaat, ook nog een gezond ritje.
Toch is dat motto ‘koop lokaal’ wel wat verwarrend. Want wat betekent het precies? Lokaal kan slaan op de winkel of het bedrijf, dat dus in de buurt is, in het eigen dorp, of de eigen stad. Of soms juist net erbuiten. Als het daarom gaat is het vooral promotie van ondernemers en van de stad, om dapper stand te houden tegen de grote webwinkels en het online kopen.
Bijvangst kan zijn dat er minder vervoer nodig is van spullen, maar het doel is vooral om leegstand in de winkelstraten te voorkomen. Daar is niets mis mee. De website kooplokaalnederland.nl heeft aanstekelijke teksten over bruisende binnensteden. Trouw schetste onlangs het succesverhaal van Deventer waar een plan van aanpak leegstand heeft weten te voorkomen (28 april).
In die lokale winkels en bedrijfjes kunnen nog steeds wel spullen liggen die helemaal niet lokaal geproduceerd zijn. De lokale viswinkel heeft vast tilapia en garnalen die van ver komen. De lokale kaasboerderij heeft vast Franse kaas die ook daar gemaakt is. Comté bijvoorbeeld komt altijd uit de Jura. Dus met een aankoop bij de lokale kaaswinkel voorkom je niet dat er vrachtwagens vol spullen heen en weer rijden.
‘Bij mij in de buurt wordt geen koffie, thee, of katoen verbouwd’
Als ‘ik koop lokaal’ betekent: iets kopen dat ook in de buurt geproduceerd is, dan is er wel dubbel voordeel, maar ook een heel beperkt aanbod. Bij mij in de buurt wordt bijvoorbeeld geen koffie of thee verbouwd. En ook geen katoen. En toen ik pas in de lokale telefoonwinkel een oplader voor mijn smartphone kocht, omdat ik de mijne ergens had laten liggen, zag ik dat die in China gemaakt was. Met de mevrouw in de verder stille winkel had ik een leuk gesprek. Online heb je dat niet gauw. Maar had ik nu lokaal gekocht of niet? Een bijdrage geleverd aan het klimaat? Eerlijk gezegd was die groter geweest als ik mijn oplader gewoon in mijn tas gestopt had.
Voor de duidelijkheid: ik ben voor elke vorm van lokaal kopen. Hoe minder leegstand in de winkelstraat, hoe minder racende bezorgbusjes, hoe beter. En terugfietsend van de kaasboerderij voel ik me tevreden. Ook met Comté in de fietstas.
Wat zijn uw ervaringen met lokaal kopen?
Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
Stuur uw reacties van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres.