Opinie Onderwijs

Lok knappe koppen en weer de student op wie we minder zitten te wachten

Met het vernederlandsen van opleidingen jaagt minister Van Engelshoven buitenlandse toppers naar Oxford. We zouden juist strenger moeten zijn op wie we wel en wie we niet in Nederland willen hebben, meent Tweede-Kamerlid Dennis Wiersma, VVD-woordvoerder hoger onderwijs.

Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) wil met haar aangekondigde wetsvoorstel over taal en toegankelijkheid in het hoger onderwijs, de verengelsing tegengaan (Trouw, 7 september). Een belangrijk onderwerp.

We zijn een klein landje dat groot is in de wereld. Dat zijn we, omdat we innovatief zijn. Dingen kunnen die anderen niet zo goed kunnen. Zoals omgaan met water. Of het ontwikkelen van nieuwe vormen van landbouw en energie. Maar om voorop te blijven lopen, kunnen we het ons niet permitteren ons achter de dijken terug te trekken en maar te hopen dat we als vanzelf innovatief, vernieuwend en welvarend blijven.

Daarvoor moeten we onze talen spreken en een internationaal netwerk hebben. Daarom zorgen we voor Engelstalig onderwijs. Daarom gaan we de wereld in om te zien dat die groter is dan Nederland. Daarom zorgen we ervoor dat de wereld weet dat wij bestaan en wat wij kunnen.

Knappe koppen mogen blijven

Want dit kleine landje heeft niet altijd voldoende kennis in huis om alles zelf op te lossen. Knappe koppen op het gebied van bijvoorbeeld techniek, zijn van harte welkom. Niet alleen om hier te komen studeren, maar vooral om hier te blijven en hun kennis in te zetten ons land vooruit te helpen.

Dit alles vraagt om hoger onderwijs met een internationaal karakter, maar ook om echte keuzes. Internationaal onderwijs dat in de eerste plaats natuurlijk bedoeld is om onze eigen studenten klaar te maken voor de toekomst. Dan willen we dus niet dat al die plekken worden opgevuld door willekeurige buitenlandse studenten. Wel door die knappe koppen.

Minister van Engelshoven lijkt nu te willen kiezen voor een ontmoedigingsbeleid voor knappe koppen, door opleidingen voor buitenlandse studenten juist extra te vernederlandsen en zo dat grote techniektalent naar Oxford te verjagen in plaats van naar de TU in Delft te lokken.

 Aziatische student die onze kennis komt jatten

In Nederland studeren is aantrekkelijk. Dus wil de VVD dat we vooraf nadenken over waar we knappe koppen van buiten juist hard nodig hebben en op welke studenten we minder zitten te wachten. Denk bijvoorbeeld aan een slimme Aziatische student die onze kennis komt jatten. Dat zou zelfs onze veiligheid kunnen raken. Kortom, we hebben behoefte aan gericht beleid, in plaats dat we maar wat aanrommelen. Oftewel, echte keuzes maken. In het belang van Nederland.

Wat de VVD betreft kijken we naar een gezond maximum aan buitenlandse studenten. Niet door het onderwijs voor buitenlandse toppers minder aantrekkelijk te maken, maar door strenger te selecteren op wie we wel en wie we niet willen. We hebben gewoonweg meer aan een techniekstudent uit India dan een rechtenstudent uit China.

Maar precies dat is wat minister Van Engelshoven in haar voorstellen niet wil doen. Dus zal de VVD haar vragen grenzen te stellen. Maxima op te leggen. Buiten Europa, maar ook in Europa hierover de discussie aan te jagen. Zodat we straks makkelijker nee kunnen zeggen tegen honderden Duitstalige psychologiestudenten. Want het is zeer te betwijfelen of we daar ons belastinggeld nuttig aan besteden.

We willen dat de minister van onderwijs een echte keuze maakt. Want laten we wel zijn, met onszelf naar binnen richten, afkeren van toptalent en ongericht iedere buitenlandse student tot ons aantrekkelijke onderwijs toelaten, daarmee spannen we het paard achter de wagen. Dan wordt het wel heel lastig bouwen aan de toekomst van Nederland.

Lees ook:

Kabinet pakt internationalisering van het hoger onderwijs aan

Voor het eerst komt het kabinet met concrete plannen om de verengelsing van opleidingen tegen te gaan en de groei van het aantal buitenlandse studenten in goede banen te leiden.  

‘De verengelsing van Nederlandse universiteiten loopt zo’n vaart niet’

Het beeld dat er alleen nog Engelstalige bachelors zijn, klopt niet, zegt de rector magnificus van Maastricht University.

Buitenlandse student brengt meer geld in het laatje

Buitenlandse studenten die in Nederland komen studeren, leveren meer geld op dan dat ze kosten, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Vooral wo-studenten van buiten Europa leveren de grootste bijdrage aan de schatkist: 69.000 tot 94.000 euro, terwijl een Europese student 5000 tot 17.000 euro oplevert. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden