null Beeld

CommentaarGeboorteverlof Hema

Lof voor ruimer verlof Hema

Redactie Trouw

De eerste weken na de geboorte van een kindje, eenieder die dat als ouder van dichtbij heeft meegemaakt weet hoe intens die periode is. De moeders krijgen dan verlof om weer op krachten te komen, de partners moeten al snel weer aan het werk, al hebben die er sinds een jaar wettelijk enkele dagen bijgekregen aan betaald verlof.

In een traditioneel gezin, waarbij de biologische ouders ook de juridische ouders zijn, is die rolverdeling duidelijk. Bij eenoudergezinnen ook. Maar er leven in Nederland inmiddels zo’n 10.000 kinderen in een gezin met een andere vorm. Daarbij moeten één of soms beide ouders op eigen kosten verlof opnemen om voor de kleine te zorgen. Wetgeving die verschillen tussen meer­oudergezinnen en klassieke gezinnen wil bijstellen is in voorbereiding, maar de invoering laat nog even op zich wachten en het wetsontwerp heeft ook al vragen opgeroepen.

Hema loopt vooruit op aanpassing

Verrassend genoeg nam de Hema onlangs het besluit om per 1 augustus werknemers die een baby krijgen via een draagmoeder of adoptie recht te geven op vier weken geboorteverlof, naast het wettelijke verlof waarop ze recht hebben, bijvoorbeeld bij adoptie. Daarmee loopt het bedrijf vooruit op de aanpassing van het wettelijke verlof aan de veranderende gezinsstructuur in Nederland.

Dat gebaar van de Hema zou gezien kunnen worden als een vorm van het oppoetsen van het eigen imago, een handige zet van het bedrijf dat ook babyspullen verkoopt. Maar daarmee wordt het initiatief tekortgedaan.

De verruiming van het verlof is in ieder geval in het belang van het pasgeboren kind. Het verlof geeft als het goed is enige rust in een gezin in een tijd van grote verandering. Het initiatief van de Hema is ook een vorm van erkenning dat er nu eenmaal variatie bestaat in gezinsmodellen. En de erkenning dat de vorm van het gezin niet uitmaakt voor wat die eerste periode voor kind en verzorgers betekent: elkaar leren kennen, vertrouwd worden en ook een beetje uitrusten. Dat geldt ook voor de twee vaders die een kind van een draagmoeder hebben. Natuurlijk is het gewenst wanneer dergelijke uitbreiding van het geboorteverlof ook wettelijk gaat gelden voor gezinnen met een ander model dan het klassieke. Maar ook als die regeling er is, zullen er ouders zijn die buiten de boot vallen.

Als een werkgever, zoals in dit geval de Hema, zelf zo coulant is om, afhankelijk van de situatie, extra verlof te geven, is dat in ieder geval ook in het belang van het kind en de ouders. Dat voorbeeld mogen andere werkgevers wel volgen. Tot een faillissement zal het niet gauw leiden. Daarvoor gaat het om te kleine aantallen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden