CommentaarZorgverleners

Lof voor de helden in de zorg

Zelden stond de zorg voor zo’n zware klus. Alle verloven zijn ingetrokken, er worden extra nachtdiensten gedraaid, in de ziekenhuizen liggen vooral patiënten met het coronavirus en dan dreigt daar ook nog een tekort aan materiaal om de medewerkers tegen besmetting te beschermen. En onduidelijk is nog hoeveel er komende weken gevraagd zal worden van artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers.

De waardering voor hun inzet is ongekend groot, bleek uit het applaus dat dinsdagavond om acht uur klonk in het hele land. Naast de waardering is er ook aanbod om mee te helpen. Duizenden oud-zorgmedewerkers en ook studenten geneeskunde hebben zich afgelopen dagen gemeld om, waar het kan, in te springen. Daarnaast zijn er andere vrijwilligers die zich op allerlei manieren inzetten om hulp te verlenen.

Dat aanbod is hard nodig en daarom zeer welkom. Artsenorganisaties hebben dan ook al aangegeven dat ze de regels voor de medische beroepsuitoefening soepeler zullen toepassen dan eigenlijk moet, om zo gebruik te kunnen maken van zoveel mogelijk medische kennis en vaardigheden. Studenten die bijna afgestudeerd zijn, gepensioneerde zorgmedewerkers, zij kunnen zo toch ingezet worden, al geldt wel de voorwaarde dat oud-medewerkers niet te lang uit het vak zijn.

Vrijwilligers offeren zich op

Deze vrijwilligers offeren zichzelf op, door te kiezen voor het werken met besmette personen. Ziekenhuizen hebben alle niet-urgente patiënten naar huis gestuurd, en dat betekent dat er behalve patiënten met ernstige kanker en enkele andere zieken voornamelijk coronapatiënten liggen. Onder zorgpersoneel zijn er volgens de laatste telling 485 besmettingen. Natuurlijk treft iedere zorginstelling maatregelen om besmetting te voorkomen, maar het risico is er groter dan elders. Omdat het aantal tests zeer beperkt beschikbaar is, kan alleen het personeel van de spoedeisende hulp hiervan gebruikmaken. Het overige zorgpersoneel moet het zonder doen. Voor de inzet van al het zorgpersoneel, en ook die vrijwilligers, kan daarom alleen een diepe buiging gemaakt worden.

Aan de directies van de ziekenhuizen en andere zorginstellingen de lastige taak om die vrijwilligers met beleid aan te nemen, vooral omdat de regels niet zo strikt gelden als normaal. De veiligheid van de patiënten, van het vaste personeel en van de vrijwilligers zijn even belangrijk. De coronacrisis laat zien hoe belangrijk de zorg is. Dat mag ook financieel meer gewaardeerd worden. De crisis legt bloot hoeveel hulpvaardigheid er is. Lof daarom voor die hardwerkende helden die in deze tijd van nood zich inzetten voor hun medemens, voor het algemeen belang.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden