null Beeld

ColumnJamal Ouariachi

Links en rechts zijn soms even wereldvreemd

Jamal Ouariachi

Twitter gilde onlangs weer eens moord en brand, vanwege een foto van GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht, genomen na de stemming over de nieuwe Tweede Kamervoorzitter. Niets aan haar kledingkeuze­­ deugde, volgens de hysterische critici, en minst van al haar hoofddoek. Geert Wilders schreef: ‘Nederlands parlement anno 2021 #stopdeislamiseringvan­nederland’. Velen deelden zijn gespeelde geschoktheid. Je gaat je afvragen: lopen die mensen weleens op straat in het Nederland waar zij met zoveel nationalistische verve van zeggen te houden? Beginnen ze dan ook schuimbekkend te schelden bij elke gesluierde vrouw die ze tegenkomen?

Schrijfster Roxane van Iperen postte onlangs een paar fascinerende statistiekjes op haar Instagram-account. Over religie in Nederland. Dat zo’n 5 procent van de Nederlanders zegt moslim te zijn, was me bekend. Wat me verbaasde was dat volgens onderzoek van Pew Research Nederlanders dit percentage veel hoger inschatten: op 19 procent. Waar zouden ze dat vertekende beeld toch vandaan hebben? (Het is overigens een trend in veel Europese landen, met als uitschieter Frankrijk, waar men denkt dat een derde van de bevolking moslim is, terwijl het om nog niet eens een tiende gaat.)

Her body, her choice

Ondertussen valt er uitstekend inhoudelijke kritiek te leveren op Bouchallikht en haar partij. Zo publiceerde FemNet GroenLinks, een werkgroep van de partij ‘over emancipatie en gender’, een tekening van de Hongaarse illustrator Lainey Molnar. Te zien zijn twee vrouwen: de blanke dame links draagt een topje dat een aanzienlijk deel van haar borsten te zien geeft, de donkere mevrouw rechts is volledig bedekt, draagt een hoofddoek. Boven beide plaatjes de tekst: ‘Her body, her choice’. Boodschap: het dragen van een hoofddoek is een vrije keuze.

Dit is al even wereldvreemd als de domrechtse paniek over het uiterlijk van Kauthar Bouchallikht. Uit de neurowetenschappen weten we allang dat de vrije wil een wankel concept is. Het brein neemt beslissingen nog voor we ons ervan bewust zijn. We zijn gedetermineerde wezens, zeker als het om religie gaat: meestal is God of Allah een jeugd lang ingeprent. Hoe vrij ben je in je kledingkeuze als je jarenlang omringd werd door vrouwen met een hoofddoek en mannen die vrouwen zónder hoofddoek haram­­ vinden?

Ik wil daar verder niet neerbuigend over doen, want hoe vrij ben ik zelf nu helemaal in mijn kledingkeuze? Als puber combineerde ik een tijdje mijn lange, deels groen geverfde krullen en de legerkistjes aan mijn voeten met een witte heren-abaja (gedetermineerd door rebelse hormonen, niks vrije wil). ‘De Jurk’ werd ik in die dagen ook wel genoemd. Heerlijk kledingstuk, vooral ’s ­zomers. Toch al heel wat jaren niet meer ­gedragen.

Tegenwoordig begeef ik me, na het betreden van een kledingzaak, als een slaaf naar de herenafdeling en trek volstrekt voorgeprogrammeerd maar weer eens een broek uit het rek.

Jamal Ouariachi is schrijver. Behalve­­ romans en verhalen schrijft hij onder meer recensies en columns. Lees hier eerdere columns van Ouariachi terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden