CommentaarCoronabeleid

Liever weer een intelligente lockdown dan dralen met maatregelen

Nederland telde donderdag een treurig record van 5831 nieuwe corona-besmettingen, 800 meer dan de dag daarvoor. En dat tien dagen nadat het kabinet adviseerde om voortaan in publieke binnenruimtes mondkapjes te dragen, maximaal dertig mensen bijeen te laten komen en de openingstijden van cafés te beperken tot 22.00 uur ’s avonds. 

De treurige conclusie is dat deze adviezen absoluut niet werken; het aantal positief geteste mensen loopt in Nederland juist steeds sneller op, evenals het aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen.

Dit betekent dat opnieuw de reguliere zorg moet worden afgeschaald om alle Covid-patiënten te helpen, met alle risico’s die dit voor andere zieken oplevert. We moeten vaststellen dat we door ons eigen gedrag opnieuw in deze crisissituatie terecht zijn gekomen.

Want er zijn maar weinig mensen die in de openbare ruimte een mondkapje dragen. En het advies om weer zoveel mogelijk thuis te werken wordt minder opgevolgd dan tijdens de eerste golf, dit voorjaar. Teveel mensen gaan ook weer gewoon op pad en bij elkaar op bezoek. Op de wegen blijkt het maar tien procent rustiger dan vorig jaar in dezelfde periode.

Tegenstrijdige signalen

Nederland is duidelijk coronamoe en iedereen wil het liefst zo snel mogelijk terugkeren naar de oude situatie. Maar dat kan op dit moment niet. Het virus is springlevend en verspreidt zich in hoog tempo. Het kan - zolang er geen vaccin is - alleen worden gestopt als alle Nederlanders zichzelf meer sociale beperkingen gaan opleggen. 

Maar het blijkt erg moeilijk onszelf dit gedrag vrijwillig op te leggen. Het is ook lastig dat op elk advies steeds weer allerlei deskundigen tegen-advies geven. Zo komt de boodschap van de overheid niet helder over. Vorige week kwam het kabinet - na druk van burgemeesters - plotseling met het advies om mondkapjes in publieke binnenruimtes te gaan dragen. Maar direct daarop zeiden deskundigen openlijk dat zo’n mondkapje niet wezenlijk bijdraagt aan de bestrijding van het virus. Tegenstrijdige signalen creëren verwarring. En de conclusie is dan al snel: een mondkapje is onzin en onnodig.

Duivels dilemma

Een belangrijke reden om vooral op het gedrag van Nederlanders te sturen door alleen adviezen te geven, is dat het kabinet geen lockdown wil afkondigen uit vrees dat Nederland dan in een diepe economische crisis komt. De gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Toch noemt het IMF halfzachte maatregelen schadelijker voor de economie dan een snelle, stevige lockdown.

Nu de vrijblijvende adviezen nauwelijks effect hebben gehad, staat het kabinet de komende dagen voor een duivels dilemma. Willen de politici het virus onder controle krijgen, dan kunnen ze eigenlijk niet anders dan de maatregelen weer verscherpen. Dat betekent feitelijk opnieuw een intelligente lockdown. Toch is dat beter dan nog langer dralen met maatregelen nemen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden