OpinieKapper

Liever lange lokken of eindelijk weer goed gekapt?

null Beeld
Beeld

Is heropening van de kapper cruciaal? Lezers zijn verdeeld. ‘Liever een goed gesprek.’

Monic Slingerland

Ramp

Vorige week belde mijn kapper om een nieuwe afspraak te maken. Mijn hele dag was daardoor goed. Als mijn haar goed geknipt is, kan ik er nog iets mee, maar anders is het een ramp. Het is nu bijna twaalf weken geleden, dus mijn haar is echt toe aan een grote beurt.

Ria Biersteker, ’s-Hertogenbosch

Vriendschap

Ik was verbijsterd over het belang dat aan kappers wordt gehecht. Ik ga zelf maar eens in de tien jaar. Ik heb ook een scherpe schaar en een spiegel. Het lijkt mij dat gezondheid of vriendschap veel belangrijker is.

Wat heb je aan een prachtig kapsel, als je verrekt van de pijn of als niemand het ziet, omdat we allemaal thuisblijven? Wie geeft er wat om een luisterend oor, een gulle lach, een gedeelde traan, als ons haar niet goed zit? Onze maatschappij is mijns inziens aardig door de mand gevallen.

Hanneke Bouman, Weurt

Aanraking

Wat te denken van het feit dat je weer eens aangeraakt wordt? Handen die je haren wassen, je hoofdhuid even masseren. Daarna zie je langzaam een metamorfose zich voltrekken. Kunstenaars zijn het, die kappers, en veelal goede luisteraars. Onontbeerlijk, zeker nu.

Lydia Mieszczynski, Utrecht

Lokken

In de jaren zestig van de vorige eeuw koesterde ik mijn lange lokken. Ze werden daarna slachtoffer van maatschappelijke conventies. Nu, vijftig jaar later, zijn ze er weer. Mijn plaats in de rij voor de kappersstoel gun ik aan een ander.

Marten Wiersma, ’s-Heer Hendrikskinderen

Een medewerker van een kapsalon bereidt de zaak voor op de heropening. Beeld ANP
Een medewerker van een kapsalon bereidt de zaak voor op de heropening.Beeld ANP

Illegaal

Als ik zo op straat rondkijk, zijn heel veel mannen illegaal geknipt. Dat lijkt mij geen reden om het belang van de kapper te relativeren, maar eerder andersom. Ik vind het vervelend dat de mensen die zich aan de regels houden, door de maatregelen onevenredig benadeeld worden.

Dik Berkhout, Hazerswoude Dorp

Lief en leed

Ik werk al 33 jaar in een kleine kapsalon. Sommige klanten ken ik ook al zo lang. Velen komen er wekelijks en anderen komen om de vijf tot zes weken. Het is vaak meer dan ‘even je haar laten doen’. Een persoonlijk ­gesprek, delen van lief en leed. Fijn voor de klant maar zeker ook voor mezelf. Met een knipoog durf ik te zeggen dat we de geestelijke gezondheidszorg ontlasten. En is uit eten belangrijker dan de kapper? Ik, en vele van mijn klanten, willen graag weer uit met een goed verzorgd ­uiterlijk. Als je haar maar goed zit.

Gera Knibbe, Landsmeer

Onbelangrijk

Een bezoek aan de kapper is voor mij echt onbelangrijk. Het is al jaren ­geleden dat ik op een kappersstoel heb gezeten. Ik heb lang haar en ik heb zelf een kappersschaar waarmee ik heel af en toe de puntjes knip. Eerlijk gezegd heb ik het geduld ook niet om op de kappersstoel te zitten. En ik vind dat ze er altijd te veel van af knippen.

Marieke Zijlmans, Zevenbergen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden