Deze afbeelding kan weg als er ook een foto voor de uitgelichte reactie boven de tekst staat Beeld
Deze afbeelding kan weg als er ook een foto voor de uitgelichte reactie boven de tekst staat

Lezersreacties

Liever economische samenwerking met Afrika dan hekken om Europa

Redactie Trouw

Hekken

Zijn we vergeten dat we er schande van spraken toen Trump hekken begon te bouwen om Mexicanen tegen te houden? Zijn we vergeten hoe blij we waren toen de muur in Berlijn werd neergehaald? Mensen nemen het risico om in zee dood te gaan omdat dat hun laatste kans lijkt. ­Anders gaan ze in eigen land dood. Europa kan niet de hele wereld huisvesten, maar wel meewerken aan een echte oplossing. Er schijnt genoeg te zijn voor iedereen.

Elly Boxsem-van Eck, Bilthoven

Hekken (2)

Terecht stelt Trouw in het commentaar (Opinie, 8 februari) dat hekken geen duurzame oplossing bieden. Voor de vraag ‘wat dan wel?’ loont het om naar de samenhang tussen crises te kijken. Zo weten we dat in de Sahara ruim 500 keer zoveel zonne-energie komt als de totale energiebehoefte van Afrika en Europa bij elkaar. Door samenwerking met die landen, in plaats van ze economisch dood te concurreren, kunnen we elkaars problemen oplossen. Als ook zij een economische toekomst hebben is die economische migratie niet meer nodig.

Elbert Raadsen, Capelle aan den IJssel

Debat

Volgens Stevo Akkerman (Trouw, 10 februari) gaat de ophef rond schrijver Pim Lammers uiteindelijk om de vraag hoe open onze samenleving kan zijn. Deze cultuuroorlog wordt echter niet slechts op een front uitgevochten. De open samenleving staat ook vanuit islamistische hoek onder druk. Turkije denkt te kunnen bepalen hoe die in Europa dient te functioneren, en Noorwegen toont zich gewillig te schikken naar bedreigingen. Trouw geeft ook ruimte voor de mening dat vrijwaring van kwetsing zwaarder weegt dan de vrijheid van manifestatie. En gezien de brievenrubriek is een deel van de lezers het daarmee eens. Met een dergelijke houding lever je jezelf over aan de grillen van de ander. Ook hier speelt de vraag omtrent de ziel van de pluriforme democratie.

Viktor Kamphuis, Deventer

Kiesstelsel

Zou het geen goed idee zijn om de leden van de Eerste Kamer niet langer te laten kiezen door de kersverse leden van Provinciale Staten, maar door een kiescollege? Dat zou moeten bestaan uit alle politici die in hun leven ten minste één zittingstermijn hebben volgemaakt als volksvertegenwoordiger of bestuurder bij Rijk, provincie en gemeente. Zo wordt de samenstelling van de Eerste Kamer minder afhankelijk van de politieke waan van de dag en gaan de statenverkiezingen weer echt over de provincie in plaats van over de landelijke politiek.

Gerhard Eshuis, Amersfoort

Schaal van Richter

Ernst van de Kerkhof (Lezersreacties, 10 februari) pleit ervoor aard­bevingen in Groningen niet langer ‘zwaar’ te noemen, mede omdat naschokken in Turkije en Syrië zelfs ernstiger zijn dan de aardbevingen in Groningen. Ik zou willen zeggen dat het vergelijken van leed weinig constructief is en bovendien nogal respectloos naar diegenen die het als ‘minder’ geclassificeerde leed aan den lijve hebben ervaren.

Andrea Kroonenberg, Bilthoven

Indonesië

Goede zaak als in het onderwijs meer aandacht besteed zal worden aan Nederlands-Indië (Trouw, 9 februari). Maar niet alleen in het onderwijs is er een blinde vlek. Ik ben zelf met een Indonesiër getrouwd en menige oudere vraagt mij: “Koken jullie vaak Indisch thuis?” Dan zeg ik: “Niet Indisch, wel Indonesisch”.

Henriëtte Nieuwenhuis, Zeddam

Hovercraft

De bereikbaarheid van Ameland blijft de krant halen (Trouw, 10 februari). Rijkswaterstaat verplaatst jaarlijks 2 miljoen kuub zand om de vaargeul open te houden. Waarom geen hovercraft inzetten? Dat vaartuig heeft geen diepgang, kan over zandbanken heen zweven en is on­afhankelijk van getijden. Met een snelheid tot ruim 70 kilometer per uur en een hemelsbrede afstand van 9 kilometer kom je inclusief af- en aanmeren op een kwartier vaartijd in plaats van de huidige 50 minuten.

Ludo Grégoire, Leiden

Keizer

Wat een mooie bijdrage weer van Bert Keizer (Gezondheid & zorg, 10 februari). Vooral de laatste zin: ‘Het is nog steeds onduidelijk hoe geestelijk leven uit hersenen voortkomt’. We kunnen nog even blijven hopen en verlangen dat we meer zijn dan materie. Maar mocht het tegendeel ooit bewezen worden, dan kunnen we toch blijven geloven in eh... iets.

Martin Groen, Hilaard

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden