null

OpinieLinkse Kerk

Liever christelijk-sociaal dan woke

Sytze Faber zet de bundel De Linkse Kerk weg als ‘apekool’. De bewering dat de voormannen van de gereformeerde kerk het kerkvolk naar links lieten opschuiven, zou niet kloppen. Volgens mede-auteur van de bundel Jan-Jaap van den Berg kijkt Faber te selectief.

Jan-Jaap van den Berg

Ergens een karikatuur van maken en die vervolgens affakkelen. Of op de man spelen. Aan oud-politicus Sytze Faber zijn dergelijke debattechnieken welbesteed. In Trouw noemt hij de bundel De Linkse Kerk ‘apekool’ (Opinie, 18 juni). De schrijvers van de bundel zouden beweren dat het gereformeerde volksdeel de afgelopen decennia door hun voormannen met modieuze linksigheid werd opgezadeld. Dat klopt volgens hem niet, omdat confessionele partijen bij voorkeur met de VVD regeerden. Bovendien deugen de auteurs niet. Dat zijn ‘twaalf witte mannen’, sommigen zelfs afkomstig uit kringen rond PVV en Ongehoord Nederland. Niet bepaald een aanbeveling.

Toch zou het jammer zijn deze bundel ongelezen te laten, alleen maar omdat er geen allochtone vrouw aan heeft meegewerkt. Overigens wel een oud-medewerker van de PvdA, namelijk ikzelf. Maar dan nog. Kan iemand die sympathiseert met de PVV, niet ook een bekwaam historicus zijn en een kenner van de gereformeerde gezindte?

Progressieve moderniteit

De Linkse Kerk bespreekt het feit dat het kleine gereformeerde volksdeel bovengemiddeld veel invloed uitoefende op de ontwikkeling van Nederland. Vanaf de jaren zestig voltrok zich een kanteling naar progressieve moderniteit. Gereformeerden gingen daarin mee. Ze waren daar, dankzij hun zendingsroeping, sociale bewogenheid en strijdbaarheid uitstekend voor toegerust.

Faber betoogt dat de ARP een structurele voorkeur had voor samenwerking met de VVD. Ik zou zeggen: lang niet altijd. De progressieve kabinetten Cals (1965) en Den Uyl (1973) zijn goede tegenvoorbeelden, evenals de trieste aftocht van Barend Biesheuvel. En de ChristenUnie is nu lichtjaren verwijderd van de vroegere GPV en RPF.

Linkerbocht

Maar de analyse in De Linkse Kerk beperkt zich niet tot partijpolitiek. Het boek gaat ook in op de linkerbocht die de protestantse kerken, Trouw en NCRV hebben genomen. Faber is daar blij mee. Ik vraag me vooral af waar dit eindigt. Als ‘mijn’ Vrije Universiteit het kerstfeest omdoopt tot ‘lichtjesfeest’, waarom dan niet fuseren met de UvA?

Er zijn tegenwoordig kansen genoeg voor progressief protestantisme. Sytze Faber zal beamen dat de christelijk-sociale traditie van de ‘jonge’ Abraham Kuyper, dominee Talma en het CNV daarvoor voldoende inspiratie biedt. Er is geen enkele noodzaak om het eigen geloof weg te relativeren en woke denkbeelden van anderen te imiteren.

Lees ook:

De gereformeerden zijn niet tegen heug en meug naar links gesleept

De gereformeerden zijn helemaal niet onder invloed van christen-radicalen naar links afgebogen, zoals Syp Wynia in zijn boek De linkse kerk betoogt, aldus politicoloog en politiek columnist Sytze Faber.

De linkse kerk? Het gereformeerde kerkvolk is volgens Syp Wynia helemaal nooit links geweest

Het gereformeerde kerkvolk is volgens journalist en uitgever Syp Wynia nooit links geweest. Het werd dat gemaakt door de top van de kerk en de politieke partij, zo betogen Wynia en anderen in hun boek De Linkse Kerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden