Opinie

Licht het Pieter Baan Centrum eens door

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Pieter Baan Centrum kan het aantal aanvragen voor psychisch onderzoek van delinquenten niet aan (Trouw, 15 juli).

Onderzoeken duren zeven weken en de rapportage daarna minstens drie maanden. De vraag is of dat nodig is.

Onlangs kreeg ik het verzoek van een van Nederlands topadvocaten om een rapport van het PBC kritisch te bezien. Zowel als klinisch psycholoog en als kritisch belastingbetaler ben ik van die rapportage geschrokken. Vooral vanwege de omvang. Waarom moet iemand die zijn hele leven perfect heeft gefunctioneerd en alleen op zijn 65ste in een vlaag van verstandsverbijstering een ernstig feit heeft gepleegd, op zijn hele jeugd worden nagekeken en uitvoerig beschreven?

En waarom moesten niet één maar drie psychologen een uitgebreide persoonlijkheidsbeoordeling geven? In de rapportage stonden termen die in het psychologisch woordenboek niet terug te vinden zijn, waar de rechters dus weinig tot helemaal niets van konden begrijpen, maar wel geacht werden de conclusie op waarde te schatten: licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Er was het nodige aan te merken op de rapportage, maar gemakshalve ging zowel de officier van justitie als de rechtbank daar niet serieus op in, noch op de wetenschappelijke argumenten ten faveure van de verdachte. Dat is dan weer te begrijpen uit recente publicaties waaruit blijkt dat rechters (en andere juristen) feitelijk niet wetenschappelijk zijn opgeleid en niet aan waarheidsvinding (willen) doen, anders dan een verdachte te willen be- en veroordelen. Met als gevolg alle fouten die het vertrouwen in de rechtspraak niet hebben bevorderd. Voor het hoger beroep heeft het hof nu twee contra-expertises gevraagd, die weer hoge (onnodige) kosten met zich mee brengen.

Mij is geen onderzoek bekend naar de kwaliteit van het PBC. Het is daarvoor de hoogste tijd, gelet op de toegenomen behoefte aan rapportages, en een meer zorgvuldige en tijdige rechtspleging. Om het over efficiency maar niet te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden