Lezersreacties

Premier Rutte lunchte in april met bewoners en medewerkers van GGZ-instelling Zeeuwse Gronden. Beeld EPA
Premier Rutte lunchte in april met bewoners en medewerkers van GGZ-instelling Zeeuwse Gronden.Beeld EPA
Trouw

Patiënt of cliënt? Waarom niet medemens

Om de zoveel tijd rijst de vraag of we het in de zorg over een cliënt of patiënt moeten hebben (Opinie, 15 juni). Op de werkvloer hanteer ik inmiddels de term ‘medemens’. Bijvoorbeeld ‘het gaat om een medemens met een bovengemiddelde gevoeligheid voor psychose’. Op deze manier hoeven we het niet over de semantiek te hebben, maar kunnen we op de inhoud focussen.

Elders hanteer ik beide termen, want er is mijns inziens een verschil tussen cliënt en patiënt. Een patië̈nt is iemand met een ziekte of stoornis, al dan niet psychisch, die zorg nodig heeft. Een cliënt is iemand die uit eigen vrije wil hulp vraagt voor zijn klachten of problemen en zelf verantwoordelijk wil blijven voor zijn herstel.

De ggz is zo breed dat geen enkele term de lading helemaal dekt. In de basis-ggz zijn de meeste mensen clië̈nt. In de specialistische ggz ligt het iets genuanceerder. Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen beginnen hun ‘loopbaan’ in de ggz als patië̈nt en krijgen naar mate ze herstellen – als het goed is – steeds meer de regie terug. De patië̈nt wordt hoe langer hoe meer clië̈nt. De weg van patië̈nt naar clië̈nt kan zo als een continuüm ­worden gezien en geeft mooi aan waar we in de ggz naartoe willen: naar eigen regie en herstel.
Remke van Staveren psychiater Amersfoort

Haitink en zijn publiek, het voelde als een grote familie

Peter van der Lint heeft de sfeer in Het Concertgebouw zaterdagmiddag perfect onder woorden gebracht (Trouw, 17 juni). Hoe vaak ik ook concerten van Haitink heb bijgewoond, dit was voor mij het meest indrukwekkende concert ooit. Dat heeft natuurlijk alles te maken met Haitink zelf, de prachtige muziek, maar ook met het publiek. Het voelde als één grote familie en wij waren daar ook om hem te laten weten hoezeer wij hem al die jaren hebben gewaardeerd. Vochtige ogen, inderdaad.
Marjan Buninga Nootdorp

Wat erg voor voor Emmer en De Heijer

In hun opiniestuk ‘Hoe je je moet gedragen in het verhitte debat over het koloniaal verleden’ klagen Piet Emmer en Henk de Heijer over hedendaagse ‘activisten’ die historici niet meer met rust laten (Letter&Geest, 15 juni). ‘Met die hete adem in de nek’, schrijven ze, ‘krijgen professionele historici het steeds moeilijker om onbekommerd – sine ira et studio – onderzoek te doen naar het koloniale verleden’.

Dit is mijn reactie: jeempie wat erg voor ze. Vroeger konden oude witte mannen onbekommerd onderzoek doen naar het koloniale verleden zonder enige tegenspraak. Nu hebben ze te maken met mensen die hen ‘oude witte mannen’ noemen en slavernij met genocide vergelijken. Stel je voor! Gelukkig krijgen dit soort ouderwets ‘positivistische’ historici nog steeds alle ruimte in de nationale kranten om hierover te klagen en domineren ze nog steeds het Leidse professoraat. Anders zou je bijna denken dat er echt iets aan de hand is.
Ethan Mark Leiden

Ook het CBR is er voor het welzijn van de burgers

Als het CBR problemen heeft laat ze die dan oplossen. Mensen van 75 met een rijbewijs worden verplicht door het CBR gecontroleerd op hun rijgeschiktheid. Door drukte bij het CBR kan die controle vier maanden op zich laten wachten, waardoor mensen zomaar hun rijbevoegdheid kunnen kwijtraken (Opinie, 17 juni). Totdat het CBR je heeft afgekeurd zou je rijbevoegdheid gehandhaafd moeten blijven. De verkeersveiligheid zal daardoor niet in gevaar komen. Misschien is dit wel een stok achter de deur om de problemen bij het CBR sneller op te lossen. Regeringsinstanties zijn er voor het welzijn van burgers, niet voor het welzijn van regels of bestuurders.
Pierre Joosten Soest

Laat Akkerman een weekje stage komen lopen

Stevo Akkerman noemt de Belastingdienst Toeslagen een wetteloze bende (Trouw, 17 juni). Misschien moet hij eens een jaartje stage komen lopen bij deze bende. Dan zal ook hij zien dat de Belastingdienst dagelijks structureel en incidenteel door velen wordt opgelicht. Via toeslagen, via aangiften Inkomstenbelasting, erfbelasting et cetera. Vraag is wie dan kwalificeert als wetteloos. Om die vele wettelozen te bestrijden gaat er helaas weleens wat fout.
J. Temminck West Betuwe

De enig juiste vertaling: topkandidaat

In de column Taal las ik een hele uiteenzetting over het Duitse woord Spitzenkandidat, vernederlandst tot spitskandidaat (de Verdieping, 15 juni). Naar mijn bescheiden mening is de enig juiste vertaling in het Nederlands heel simpel: topkandidaat.
Fredy Kraan Dinxperlo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden