OpinieLezersreacties

Lezersreacties

null Beeld
Redactie Trouw

In het oog

Toen ik in de precoronatijd nog op kantoor werkte had ik ook een foto van mijn vrouw op mijn bureau, maar dan met het beeld naar mij gericht. Die stond er niet voor het bezoek. Ik hoop dat de foto’s op het bureau van minister Grapperhaus (de Verdieping, 12 november) alleen voor dit fotomoment zijn omgedraaid.

Jan van Veldhuizen Kortenhoef

Kleur

‘Een vrouw van kleur’ (‘Goedemorgen’, 11 november): wat een mooie uitdrukking met een positieve betekenis. Iemand van kleur is veelkleurig, aansprekend, maar het is duidelijk waar diegene voor staat. Kamala Harris, de nieuwe Amerikaanse vice-president, is een vrouw van kleur en niet in een hokje ‘zwart-wit’ te plaatsen. Ze straalt te midden van de kleuren van de regenboog.

Lamkje Sminia Amstelveen

Zorg

Er wordt steeds gesproken over een tekort aan zorgpersoneel. Maar nadat onze dochter haar vorige baan opzegde voor de zorg, kon ze als net afgestudeerde verpleegkundige geen werk dichtbij vinden. Na een stage zou ze een voorlopig contract krijgen, maar door corona moest ze naar een andere afdeling waar ze totaal geen hulp kreeg. Het ziekenhuis waar ze naast woont wilde haar graag hebben na een stage, maar er was geen formatieplek beschikbaar. Nu kan ze via een uitzendbureau drie maanden werken op de intensive care in coronabrandhaard Twente, dagelijks 130 kilometer reizen om te werken bij nacht en ontij.

Henk Spa Lelystad

Van Merwijk

Destijds de indrukwekkende documentaire over Jeroen van Merwijk gezien en nu het interview (de Verdieping, 12 november). Ik heb respect voor de manier waarop hij met zijn ziekte omgaat. Maar dat je kanker niet zou willen missen, gaat mij wat ver. Mijn vrouw kreeg schildklierkanker, van de zomer kwam daar leukemie bij. Ik zelf kreeg lymfeklierkanker. Wij zouden dit beiden graag gemist hebben.

Martin Volker Groot-Ammers

Slob

Volgens mij stelde Slob in de commissievergadering van de Tweede Kamer eerst dat het vragen van de gewraakte ‘antihomoverklaring’ van een refoschool niet in strijd is met de (Grond)wet. Ik heb hem niet horen zeggen dat hij het refostandpunt onderschrijft. Goed dat hij later meer duidelijkheid gaf. Gisteravond hoorde ik van een vriend dat Slob enkele jaren terug bij diens (homo)huwelijk aanwezig was. Hopelijk brengt dit enige nuancering.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Slob (2)

Veel pubers die ontdekken dat zij een andere seksuele voorkeur hebben dan de meeste van hun leeftijdsgenoten groeien op met een gevoel van onveiligheid. Ook diegenen die opgroeien in een tolerante omgeving. Ongetwijfeld hebben pubers die geloven dat God dit afkeurt, het extra moeilijk. Als mensen er zo over denken, kan die mening langzamerhand veranderen, onder invloed van onder andere de tijdgeest. Maar het werkt averechts als er pogingen worden gedaan om die verandering af te dwingen. Ik vraag me af of het veel verschil maakt of er een toelatingsverklaring is getekend waarin homoseksualiteit wordt afgewezen.

Anja Torn-van der Ven Wateringen

Slob (3)

Minister Slob beroept zich op een Grondwet die hopeloos achterhaald is, en moelijk te wijzigen. Ik pleit ervoor elke vijftig jaar een vergadering te houden waarbij elk grondwetsartikel een tweederde meerderheid moet halen in beide Kamers. Zonder meerderheden vervalt het artikel.

D. Weijers Amsterdam

Slob (4)

In zijn reactie (‘Uitgelicht’, 12 november) stelt een lezer het aanhangen van een geloof gelijk aan geaardheid. Geloof is echter een keuze terwijl geaardheid net als huidskleur aangeboren is. Het vanuit een geloofsovertuiging stellen dat iemand niet deugt omdat hij een bepaalde geaardheid heeft, is onaanvaardbaar. Op basis van de Grondwet mag iedereen zijn godsdienst vrij belijden en de godsdienstige opvattingen van een ander verketteren. Het recht om mensen te veroordelen omdat ze zijn zoals ze zijn valt daar niet onder. Dat recht bestaat niet.

Arjan van Lohuizen Apeldoorn

Slob (5)

De voorpagina van woensdag (Trouw, 11 november) spande de kroon wat betreft tekeningen waaraan wij ons ergeren. Bij zo’n ernstig onderwerp als het discrimineren van homo’s een tekening van armpje drukken plaatsen, dat slaat alles.

Jan Baak Vaassen

Kool & Geit

Journaliste Naomi O’Leary (Opinie, 11 november) zoekt de oorzaak van de aanhoudende pandemie in de aanname dat het Westen niet getroffen zou kunnen worden door een pandemie. Maar volgens mij zijn westerse regeringsleiders niet koppig, maar – terecht – bang voor hun baantjes. Anton Dingeman daarentegen gaat in de strip op dezelfde dag namens het Ministerie van Kool & Geit aan de slag bij discriminerende scholen. Dat zou ook passen bij de pandemie-aanpak: om alle pijnpunten heen trippelen.

A. Drijver Voorburg

Mantel

Koos Dijksterhuis (‘Natuurdagboek’, 11 november) zegt nooit te hebben begrepen waarom de heilige Martinus zijn jas in tweeën scheurde en slechts de helft aan de bedelaar gaf. De heilige Martinus was een Romeinse soldaat. De mantel was voor de helft eigendom van Rome en voor de helft zijn eigen bezit. Hij gaf door de arme zijn halve mantel te schenken, zijn gehele bezit.

Ed Hagenaars Diemen

Doctor de Hond?

In het artikel over RIVM-voorman Jaap van Dissel (de Verdieping, 7 november) wordt Maurice de Hond een ‘datawetenschapper’ genoemd. De Hond is onderzoeksjournalist en hij is al heel lang niet werkzaam als wetenschapper.

Cees van Os Huizen

Vuurwerk

Een reclamebureau heeft zich uitgeleefd op een paginagrote advertentie (Trouw, 12 november). Weetjes en drogredeneringen zijn aan elkaar geknoopt om ‘aan te tonen’ dat het een schande is om voor dit Oudjaar vuurwerk te verbieden. De regering zou hier zelfs het coronavirus voor misbruiken. Maar om in de woorden van de Branche Pyrotechniek Nederland te spreken, dat boeit mijn hond Tina niet. Om welke reden het kabinet vuurwerk ook verbiedt: Tina is dolblij dat zij deze jaarwisseling niet in doodsangst hoeft door te brengen.

Heleen den Beer Poortugael Soest

Vuurwerk (2)

Een paginagrote advertentie achterop de krant, van de vuurwerkbranche. Het verdienmodel gaat blijkbaar voor een moreel appèl. Ook door het plaatsen van deze advertentie, redactie van Trouw?

Tjitske Bongers Leeuwarden

Vuurwerk (3)

Laat de toch al vertrekkende Zwarte Piet meteen het vuurwerk meenemen!

Bram Drewes Hoofddorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden