OpinieLezersreacties

Lezersreacties: Weg met Russische cultuur?

null Beeld
Redactie Trouw

Weg met Russische cultuur?

Festival in Haarlem met Stravinsky en Tsjaikovsky geannuleerd. Wat of wie volgt? Alle Russische kunst uit de musea, de boeken van Russische schrijvers uit de boekhandels en bibliotheken. Of schrappen we ook het eindexamen Russisch dit jaar? Laten we dan ook de wodka uit de schappen bij de slijterijen halen! In ieder geval hebben de Oekraïners hier niets aan.

Ilona Dekker, Nieuwegein

Staking in Rusland

Wat zou ik graag aan de Russische vrouwen en/of moeders willen vragen of zij aan hun mannen en zonen, die nu in het leger dienen, willen vragen of zij allen onmiddellijk hun werk neerleggen en tot een grootse staking overgaan. Laat ze dat op 8 maart doen, op de Internationale Vrouwendag! Ze kunnen dan nogmaals geschiedenis schrijven.

Mieke van de Heijning, Schiedam

Het kind en het badwater

Nederland is druk bezig de banden met Rusland door te snijden. Russische banken wordt de toegang tot het financieel systeem ontzegd, musea zeggen hun samenwerking op. In de afgelopen decennia zijn door het smeden van banden veel relaties opgebouwd met mensen in Rusland. Via bedrijven, onderzoek en bijvoorbeeld ruimtevaart. Daar zijn ook veel mensen bij die niets moeten hebben van Poetin. Hopelijk kunnen we verder kijken dan onze emoties op dit moment en in gedachten houden dat onder al die ‘gewone’ burgers van Rusland er velen zijn die wel onze democratische en menselijke waarden delen.

Sjaak Koot, Amsterdam

Reclamevrije NPO moet er komen

Terecht dat André Doorlag de enorme hoeveelheid reclame bij de NPO wil aanpakken (Opinie, 4 maart). Iedereen kan constateren dat omroepen betere programma’s maken als ze minder afhankelijk zijn van reclamegelden. De Belgische VRT produceert met heel weinig reclame een beter zevenuurjournaal dan ons achtuurjournaal en de Britse BBC maakt zonder reclame de beste producties van de wereld. Ik pleit voor het recht van iedere Nederlander op ten minste één reclamevrij kanaal op radio en tv.

Piet Disveld, Zaandam

Alleenkokend

Niet goed kunnen koken is één ding (Lezersreacties, 5 maart), maar vragen om recepten voor een of twee personen lijkt me toch niet nodig. Hoe ingewikkeld is het nou om van een recept voor vier personen de hoeveelheden te halveren of vierendelen?

Eric van Beek, Ravenswoud

Het voorjaar komt eraan

Al bijna zes jaar wonen we in ons appartement met zicht op het riviertje de Grift. Al die jaren komt er zo rond maart een paartje zwanen dagelijks langs zwemmen. Later met jongen, die we groter en groter zien worden. Vandaag zagen we een paar zwanen voor de eerste keer. Geen idee of dit nog steeds hetzelfde paar is, of jongen ervan. Met prachtig weer, een spiegelgladde Grift en wat vorst­restanten in het gras bedenken we: heb vertrouwen, het voorjaar komt eraan. Ook dit is gelukkig te zien.

J.H. Vaatstra, De Bilt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden