null Beeld

Lezersreacties

Lezersreacties: Waarom moeten mannen de kerk komen redden?

Redactie Trouw

Waarom moeten mannen de kerk komen redden?

Bij het lezen van het artikel in de Verdieping over buitenlandse priesters die het geloof terug moeten komen brengen in rooms-katholiek Nederland (Trouw, 21 december) voelde ik de ergernis in mij opborrelen. Hoelang blijft deze kerk nog krampachtig vasthouden aan de alleenheerschappij van mannen? En hoelang moeten vrouwen hier nog onder lijden? Van overal in de wereld worden mannen kennelijk hiernaartoe gehaald om in vredesnaam maar een man op het altaar te kunnen zetten. Tegelijkertijd worden vrouwen niet gezien, zij mogen zelfs steeds minder. Hoogopgeleide vrouwelijke theologen die enkele decennia geleden nog de hoop hadden dat de kerk zou emanciperen, zijn bedrogen uitgekomen. Er is geen plaats voor hen. Hun roeping wordt tot hun groot verdriet en frustratie volkomen genegeerd. En niet alleen zij lijden hieronder, maar de hele kerk ontzegt zich de inbreng van vrouwen op voet van gelijkwaardigheid. Het is niet zo vreemd dat zo’n kerk arm wordt en leegloopt.

Marianne Sormani, Amsterdam

Misinformatie

Medisch-ethicus De Jong roept ons op met kerst lief voor elkaar te zijn en daarbij de anderhalve meter afstand te negeren (Opinie, 21 december). De ethische legitimiteit van deze oproep staat of valt met zijn niet (wetenschappelijk) onderbouwde stelling dat de anderhalve meter afstand maar ‘een beetje’ helpt. Alle mij bekende wetenschappelijke publicaties over de anderhalve meter afstand stellen dat dit dé basisregel is die niet alleen mensen maar daardoor ook het virus op afstand houdt. Lief zijn met de kerst is hard nodig, maar we moeten ons niet laten misleiden door misinformatie van een wetenschapper die ‘vergat’ zijn stelling te onderbouwen.

Roel Steenbergen, Zwolle

Kilometerheffing

Tja. De kilometerheffing. Daar is-ie weer. Op zich ben ik best voor, maar wij wonen op het platteland. We zijn afhankelijk van de auto. Openbaar vervoer is wegbezuinigd of gewoonweg veel te duur. We moeten relatief grote afstanden afleggen om ergens te komen. Daarom wil ik pleiten voor een afwijkend tarief voor het platteland. Dat bevordert de leefbaarheid en stopt de krimp.

Christian Kolk, Kloosterburen

Slecht Nederlands

Kees Ingelse schrijft dat universiteiten klagen over de gebrekkige taalbeheersing van studenten (Opinie, 21 december). Als docent in het hoger onderwijs kan ik dat bevestigen. Maar dat universiteiten en hogescholen een fors deel van de studies in het Engels aanbieden helpt ook niet om het niveau van het Nederlands van studenten op te krikken.

Presley H. Bergen, Bladel

Westland

‘Westland mag islamitische school niet meer traineren’ (Trouw, 20 december) De gang van zaken rond de aangevraagde vestiging van een islamitische school in onze gemeente is in mijn ogen onbehoorlijk. Ik schaam me voor onze volksvertegenwoordigers. “Emoties in dergelijke dossiers horen bij het DNA van het Westland” zegt onderwijswethouder Van der Stee (LPF). Maar ik bespeur welbewuste discriminatie van mensen die een beetje anders zijn dan de doorsnee-Westlander. Het pijnlijke is, dat deze gemeenteraad niet wil beseffen dat zij al haar inwoners vertegenwoordigt, onder wie ook vier- à vijfduizend moslims.

Tineke van der Wel, De Lier

Besmette reizigers

Dagelijks arriveren er vliegtuigen met besmette reizigers aan boord. Zelfs van degenen die een negatieve testuitslag bij zich hebben, blijken er velen besmet (Trouw, 21 december). Helpt boosteren ons dan? Het lijkt meer op dweilen met de kraan open.

Erik Bal, Krimpen aan den IJssel

Krappe arbeidsmarkt

De krant is me voor met het interview met Giles Merritt (21 december). Ik vind het ook vreemd dat we met zo’n krappe arbeidsmarkt zo terughoudend zijn met het toelaten van asielzoekers. Zoals Merritt zegt: we hebben hen hard nodig. Ik ben nu 63 jaar en hoop maar dat er tegen de tijd dat ik zorg nodig heb voldoende jonge mensen zijn om mijn generatie te verzorgen.

Han Horstink, Culemborg

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden