null

Lezersreacties

Lezersreacties: Vanaf 12 april leven wij als Nederlanders op de pof

Redactie Trouw

In het nieuwste klimaatrapport dat deze week verscheen, wordt ook voor het eerst ons gedrag meegenomen. Waarom veranderen we niet, terwijl we wel weten wat er aan de hand is? Gebrek aan geld, kennis en motivatie worden genoemd als de hoofdredenen. Voor de laatste twee redenen kunnen de media een grote rol pakken, maar dat gebeurt naar mijn mening nog te weinig. Een tafelgast die bij Jinek vertelde dat ze zonnepanelen niet mooi vindt, influencers die overdadig shoppen als een lifestyle promoten. Mensen spiegelen zich aan bekende Nederlanders. Van dit soort boegbeelden krijgen we een verkeerd voorbeeld voorgeschoteld en we kunnen denken: als zij het niet doen, waarom zou ik dan wel meer doen voor een betere toekomst op onze planeet? Het is tijd voor een nieuw geluid in de media: meer inhoud, minder geouwehoer. Over minder dan een week is het de Nederlandse Earth Overshoot Day. Dat betekent het volgende: als iedereen op deze planeet zou leven als een gemiddelde Nederlander, zouden we vier aardes per jaar nodig hebben. Op 12 april hebben wij Nederlanders alle grondstoffen gebruikt die voor een jaar beschikbaar zijn. Kortom, vanaf 12 april leven we op de pof bij onze Moeder Aarde en schuiven we de rekening weer door naar onze (klein)kinderen. Ik ben benieuwd wat de shoppende mama-influencers daarvan vinden.

Saskia Sampimon-Versneij, Ouderkerk aan de Amstel

De media schotelen ons vaak het verkeerde voorbeeld: overdadig shoppen en veel reizen als lifestyle. Het gedrag van de gemiddelde Nederlander put de aarde uit. Beeld ANP /  ANP
De media schotelen ons vaak het verkeerde voorbeeld: overdadig shoppen en veel reizen als lifestyle. Het gedrag van de gemiddelde Nederlander put de aarde uit.Beeld ANP / ANP

Levenswerk

‘Klimaatsceptici zijn wetenschappelijk volstrekt onverantwoorde gekken’, zegt Herman Philipse (Verdieping, 5 april). In minder emotionele taal weliswaar verdedigt Philipse al heel lang hetzelfde standpunt als het om religie gaat. Maar er is een wereld van verschil tussen beide terreinen. Klimaatverandering is meetbaar en de gevolgen zijn daarom vrij exact te voorspellen. Het bestaan van God of goden daarentegen onttrekt zich aan wetenschappelijk verantwoorde bewijsvoering. Jammer van Philipse zijn levenswerk.

Guus Koelman, Rotterdam

Dillema van Chinese zonnepanelen

Politici zien veiligheidsrisico’s bij het leveren van Chinese stroomkabels voor windmolenparken (Trouw, 5 april). Tegelijkertijd wordt door de overheid het aanschaffen van zonnepanelen gepromoot. Inmiddels heb ik twaalf offertes van leveranciers van zonnepanelen gekregen. Er worden vrijwel uitsluitend panelen van Chinees fabricaat aangeboden. Ik vraag me af of hierbij dan ook veiligheidsrisico’s in het spel kunnen zijn door bijvoorbeeld verdachte elektronica. Bij aanschaf steun ik bovendien de Chinese economie. Tevens bestaat het ernstige vermoeden dat bij het produceren van de zonnepanelen Oeigoerse dwangarbeiders worden ingezet. Voor mij levert dit dus een enorm dilemma op.

J.T. van Hoek, Molenaarsgraaf

Een over-verluxt deel van de samenleving

Het verbaast mij dat op de voorpagina de alarmerende waarschuwing van het IPCC staat en op pagina 10 dat Schiphol het aantal vakantiereizigers niet aankan en dat al die reizigers vinden dat ze er nu toch zo hoognodig een keer tussenuit moeten (Trouw, 5 april). Wat een over-verluxt deel van de samenleving hebben we toch.

Wil Lases, Tiel

Waar is de vaste rubriek?

Het maandag gepresenteerde IPCC- rapport domineerde dinsdag terecht de voorpagina. Verwachtingsvol sloeg ik vandaag de krant open. Niks. Geen vaste rubriek of herkenbaar beeld waaronder klimaatcrisis-gerelateerde stukken te vinden zijn. Corona kreeg maandenlang een eigen logootje met dag aan dag circa vier pagina’s aandacht; pagina’s over de oorlog in Oekraïne hebben een blauw-geel lintje erboven. Sterker nog: in de hele krant geen woord meer over de impact die het IPCC- rapport op Nederland zou moeten hebben, afgezien van een vijfregelig briefje van een lezer. Met een beetje pech krijgen we morgen wel weer een paginagrote advertentie voor vliegvakanties voorgeschoteld. Ik vind het als 19-jarige niet te verteren dat Trouw weer overgaat tot de waan van de dag terwijl we op alle fronten te kampen hebben met de grootste en meest bedreigende crisis in de geschiedenis van de mensheid.

Marlinde van den Berg, Olst

Scooter

Marijn de Vries vraagt zich in haar column af: waar denkt Lotte Kopecky aan wanneer ze als training zes uur lang op haar racefiets achter een scooter rijdt (Sport, 5 april)? Ik dacht: wie rijdt er zes uur lang op een scooter voor iemand op een racefiets uit?

Jaap Porte, Zwartebroek

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden