Lezersreacties
Lezersreacties: Niet vaccineren? Waarom dan geen hogere zorgpremie?
Premie
Ik heb in het vaccinatiedebat nog niets van de zorgverzekeraars gehoord. Normaal weten verzekeraars precies aan de hand van risicoprofielen voor te rekenen waarom extra premie moet worden betaald: zoals voor een rieten dak of een skivakantie. Nu duidelijk is dat het risico van ongevaccineerden om op de intensive care te belanden groter is dan voor gevaccineerden, waarom niet een hogere premie? Of een korting voor gevaccineerden? De vrije keuze blijft overeind en iedereen kan gebruik blijven maken van de normale ziekenhuiszorg. Maar ongevaccineerden liften niet langer mee.
Paul Blacquière Borne
Einde aan de zorg
Het stijgen van de coronacijfers confronteert ons met de keuze: code zwart in de ziekenhuizen of klemmende maatregelen. Met 3G-beleid lijkt de grens bereikt van wat maatschappelijk acceptabel is. Bij 2G staan we met vuisten tegen elkaar. Adviezen over anderhalve meter miskennen dat gebrek aan sociale interactie ons miserabel maakt. Uitstel van levensreddende operaties omdat bedden gevuld worden met covidpatiënten maakt wanhopig. Verplegend personeel staat het water aan de lippen. Wie trekt de moedige conclusie dat de prijs van optimale zorg voor alle coronapatiënten te hoog is geworden?
Henrieke en Willem Schutte Voorhout
Slavernij
Henk den Heijer (Opinie 1 december) beschuldigt mij ervan dat ik door NWO gefinancierde onderzoekstijd zou hebben gebruikt voor het schrijven van mijn publieksboek Eigendomsstrijd in plaats van het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Dit boek was echter niet de enige publicatie binnen mijn NWO-project Paths through slavery, maar verscheen naast wetenschappelijke artikelen over stadsslavernij, slavenrecht en emancipatiestrategieën. Den Heijer verwijt mij ook het ‘toe-eigenen van onderzoeksgegevens van Johannes Postma’. Dat klinkt als een academische doodzonde, maar het is niet waar. De data van Postma zijn door hem beschikbaar gesteld aan het onderzoeksproject Dutch Atlantic Connections en zijn een hoeksteen van diverse onderzoeken van mijn hand. Dit alles is niet relevant voor het inhoudelijk debat over de publieke omgang met het slavernijverleden. Het is onkies om mijn inhoudelijke inbreng te diskwalificeren door dit soort verdachtmakingen in de krant te zetten.
Karwan Fatah-Black, Instituut voor Geschiedenis Leiden
Wegblijvers
De kerk en de kerkgebouwen in stand houden, samen met andere mensen een gemeente of parochie vormen, dat houdt wel iets meer in dan af en toe op een zondagmorgen naar deze of gene gaan. Wanneer wij niet geregeld op zondagmorgen naar onze eigen kerk gaan, houdt het op met die kerk, zo simpel is het. Stevo Akkerman (Trouw, 1 december) vindt het wel zonde, maar voelt zich er niet schuldig over. Ik weet wel zeker dat de kerk ook niet gered is met een jaarlijks evenement of concert. Nee, als wij de kerk willen behouden zullen we er gewoon aan mee moeten doen; aan de wekelijkse viering en af en toe ook aan andere, doordeweekse activiteiten. En zodoende gewaarworden hoe mooi en zinvol dat kan zijn. Doen wij dat niet, dan is het aanstonds over en uit met de kerk.
Reinder Reitsma Leeuwarden
Vaticaan
Wellicht kunnen de rk-kerken even langs gaan in Vaticaanstad. Als de paus enkele kunstschatten van de hand doet, kunnen de Nederlandse kerken weer jaren vooruit.
Epke Bootsma Weesp
Merkels muziek
Goed dat Trouw aandacht besteedt aan de eigenzinnige muziekkeuze van Angela Merkel bij haar afscheid als bondskanselier (Trouw, 1 december). Met een lied van punkkoningin Nina Hagen. Het siert Merkel dat ze niet de veilige weg van de grootste gemene deler kiest – laten we zeggen muziek die omwille van de lieve vrede niemand voor het hoofd stoot. Daarin past ook haar eerste liedkeuze, ‘Grote God wij loven U’, een oeroud christelijk lied. Misschien is dat stuk nog wel gedurfder dan Hagen, in een land met joden, moslims, vele soorten christenen, ongelovigen en religiecritici. Petje af voor Merkel. Goed dat ze ook hier haar hart volgt. En merkwaardig dat Trouw dit prachtige lied niet noemt.
Jan Goossensen Den Haag
Falende jeugdhulp
De toeslagenouders en uithuisgeplaatste kinderen ‘kunnen geen jaar wachten’ op het onderzoek naar deze kwestie (Trouw, 30 november). Wij zijn geen slachtoffers van de toeslagenaffaire. Wel van falende jeugdhulpverlening. Ons gezin is al twee jaar aan het overleven. Het opiniestuk van kinderrechtenadvocaat Christiane de Waele op dezelfde dag is mij uit het hart gegrepen. Ik blijf bidden dat er nog veel meer mensen het voor alle gezinnen, zowel voor de kinderen als voor de ouders, op willen nemen.
Annemarie van der Heide Zuid- Beijerland
Vrijwillige schuldhulp
Wout Lourens houdt terecht een warm pleidooi voor vrijwillige schuldhulp (Opinie, 2 december). Dit ondersteun ik graag met mijn lokale ervaring. Al elf jaar staat in de gemeente Hellendoorn een dertigtal betrokken en goed opgeleide schuldhulpmaatjes van de stichting BOOM (Budget Op Orde Maken) mensen thuis bij met hun financiële problemen. Een dankbare en waardevolle vrijwillige tijdsbesteding in samenwerking met tal van organisaties, waaronder de gemeente. Jaarlijks worden gemiddeld vijftig huishoudens op weg geholpen. Als voorzitter en zelf ook schuldhulpmaatje ervaar ik deze mooie vorm van noaberschap dagelijks en wens ik elke gemeente zo’n aanpak.
Ernst Haitsma Nijverdal
Stabilisatie?
In de media lezen we dat het RIVM de eerste tekenen van een stabilisatie ziet. Dat zou fijn zijn! Maar mij valt het volgende op. De maximale testcapaciteit van de GGD is op dit moment ongeveer 100.000 dagelijkse testen. Het percentage van de positieve testen ligt al enige tijd tussen de 20 en 25. Zou het niet kunnen dat we tegen de grenzen van de testcapaciteit aankijken in plaats van een daadwerkelijke stabilisatie? Het zou dan zomaar kunnen dat het daadwerkelijk aantal positieve gevallen hoger is dan de gemiddelden van de positieve testuitslagen, welke dagelijks tussen de 20.000 en 25.000 bedragen. Als de komende tijd het aantal positieve testuitslagen zo hoog blijft, zou het dus zomaar kunnen dat we tegen de maximale testcapaciteit aankijken. Laten we hopen dat er echt sprake is van een stabilisatie en hierna een daling van het aantal besmettingen.
Evert-Jan Mulder ’s-Hertogenbosch
Datacenter Zeewolde
Na het omstreden project in de Wieringermeer, moet in Zeewolde de volgende data-doos komen. Het complex zou honderdzestig hectare groot worden, vierhonderd arbeidsplaatsen opleveren en restwarmte voor stadsverwarming. Steekhoudende argumenten? Waarom nog meer arbeidsplaatsen? We hebben al een overspannen arbeidsmarkt. De energievoorziening vraagt om veel gesubsidieerde windturbines. Die verpesten het landschap en vergroten de capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnet. Of restwarmte efficiënt kan worden gebruikt, is niet zeker. We moeten zorgvuldig omgaan met ruimte.
Jan van Meijel Emmeloord
Maria
Dominee Hanneke Ouwerkerk (Theologisch elftal, 2 december) heeft wel wat met Maria’s gehoorzaamheid. Ik vraag me af wat ze daarmee bedoelt, gehoorzaamheid aan een geloofscollectief ? Vrijheid, niet gebonden zijn aan een collectief in welke vorm dan ook, is een toegang tot barmhartigheid. Mijn Maria ontvangt je in het lijden met lege handen, zonder voorwaarden, maar als een mens zoals je bent. Het koninkrijk was uitgespreid over de aarde, maar de mensen hebben het niet gezien met als gevolg een ernstige verwaarlozing van de natuur, Gods schepping. De mens zal dat zelf moeten verbeteren.
Dick Speijers Nuenen
Bezorging
Gelukkig heb ik een andere ervaring dan de Trouw-lezer uit Amersfoort (Lezersreacties, 1 december): in de dertig jaar dat ik het blad lees, is Trouw altijd zonder mankeren bezorgd. Geen chocoladeletter maar ieder jaar een lekker zakcentje met de jaarwisseling. Met de inflatie meebewogen zit ik nu op dertig euro. Hulde aan de vroege bezorgvogel.
Annelou Oorthuys Scheveningen
Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.