null Beeld

Lezersreacties

Lezersreacties: Kerken, help toch een Derde Wereldoorlog te stoppen

Redactie Trouw

De knop omzetten

Met een paginagrote advertentie roept de Rijksoverheid ons op zuinig te zijn met energie. (Trouw, 2 april) Ik denk dat de meeste huishoudens de afgelopen winter al zuinig zijn geweest met energie. En subsidie is leuk, maar het isoleren van je dak kost je inclusief subsidie nog altijd zo’n slordige 2500 euro. Nu gaat de btw op energie wel omlaag, maar pas per 1 juli. Dan is het hartje zomer. Wie houdt wie nu voor de gek?

Ilona Dekker, Nieuwegein

Thuisbevallingen zijn het mooist

Verloskundigen komen op voor de bedreigde mogelijkheid om thuis te bevallen en voor de keuzevrijheid van de zwangeren (Trouw, 2 april). Als gepensioneerd huisarts sluit ik mij van harte bij hen aan. In een nieuwbouwwijk van Eindhoven heb ik tien jaar bevallingen mogen doen in goede samenwerking met de verloskundigen en het ziekenhuis. Ik bewaar de mooiste herinneringen aan de intieme thuisbevallingen. Zwangerschap is geen ziekte en hoort niet in een ziekenhuis ‘thuis’, tenzij de verloskundige risicofactoren heeft vastgesteld. De aanstaande moeder moet zelf kunnen kiezen te bevallen waar zij zich het veiligst voelt. Dat is toch meestal thuis.

Piet van Rijn (gepensioneerd huisarts), Eindhoven

Harpiste Lavinia Meijer over god

“Met zo veel leed in de wereld is het onmogelijk dat er een god bestaat”, zegt harpiste Lavinia Meijer in De Tien geboden (Trouw, 2 april). Die uitspraak hoor je vaker en ik verbaas me daar altijd over. Kan het niet zo zijn dat God ons een eigen wil en verantwoordelijkheid heeft gegeven? Het alternatief is dat we leven als een stel marionetten waar bij de minste of geringste fout wordt ingegrepen. Dat wil toch zeker niemand?

Femmie van Santen, Landgraaf

Verbazing over Lavinia Meijer

Het verbaasde me dat Lavinia Meijer zegt niet in God te kunnen geloven. Daarvoor is er voor haar te veel leed in de wereld. En ik maar denken dat zij met haar betoverende snarenspel verwijst naar de Eeuwige.

Jacob Diederiks, Emmeloord

Barmhartige sedatie

Vol medeleven, maar ook verbijsterd heb ik het artikel gelezen van Wendy Onrust (Opinie, 2 april). Haar moeder lijdt ondraaglijk en uitzichtloos. De enige oplossing is haar te laten stikken? Hoe kunnen we dit aanzien? Mijn echtgenoot overleed na twee jaar in het verpleeghuis waar hij was opgenomen door de ziekte van Alzheimer. De laatste tijd viel hij herhaaldelijk. Op het laatst liep hij daardoor hoofdletsel op. Hij was erg in de war, maar niet agressief. Hij was 89 jaar oud. Na goed overleg met zijn arts, de verzorgenden en mij, is toen overgegaan op palliatieve sedatie: hij at en dronk daarvoor ook al niet meer. Na drie dagen is hij in alle rust overleden. Ondanks het gemis ben ik dankbaar dat hij op deze wijze mocht gaan. Waarom is deze barmhartige weg niet ingeslagen bij de moeder van Wendy?

Leentje van Vlijmen, ’s-Hertogenbosch

Beroepsatheïst Jamal Ouariachi

Jamal Ouariachi noemt zichzelf in zijn column van afgelopen zaterdag in Tijdgeest een beroepsatheïst. Als iemand zegt dat zij of hij atheïst is, mag ik graag Rik Torfs citeren: “God houdt ook van atheïsten al twijfelt Hij aan hun bestaan.”

Reint Ezenga, Appingedam

Stop patriarch Kirill

Ik ben héél erg geschrokken van de standpunten van Karin van den Broeke (Trouw, 3 april). Zij vindt het ‘iets makkelijks hebben’ op te houden met praten met de Moskouse patriarch Kirill. Ik zie nog helder voor mij hoe deze patriarch Kirill in zijn preek opriep tot oorlog, zelfs vergezeld van een antihomostandpunt. Als predikant zit Van den Broeke in een positie waar ze kan ijveren voor het uitsluiten van deze kerkvorst. De Wereldraad van Kerken kan het zich toch niet veroorloven om met hem in dialoog te blijven. Natuurlijk moeten we de kritische priesters op alle manieren ondersteunen. Maar ik dacht dat de kerken voldoende geleerd hadden van de discussie over hun rol in de Tweede Wereldoorlog. Help toch een Derde Wereldoorlog te stoppen.

Wim Kuin, Leiden

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden